Hrvatska

Novinarka Tanja Novak održala je predavanje u četvrtak, 15. travnja na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Programska urednica vijesti na Al Jazeeri Balkans pokazala je studentima televizijske priloge i video materijale koji su uživo emitirani na televiziji te otkrila kako je, s jednog lokalnog radija, došla na poziciju urednice vijesti u jednoj od najvećih medijskih kuća na svijetu.

Tanja Novak radila je u svim značajnijim medijskim kućama u Hrvatskoj uključujući HRT, Novu TV i RTL, a svojim je predavanjem željela senzibilizirati svjesnost studenta o postavljanju i poštivanju novinarskih standarda za objektivno izvještavanje.

„Naš prvi zadatak, otkako smo se okupili kao multinacionalna ekipa prije pet i pol godina, bio je da prije svega budemo novinari profesionalci. Svatko od nas došao je iz jedne sredine i imao bezbroj ideja kako je to ‘preko plota’. Kad smo se svi skupa našli u Sarajevu, trebalo je malo rasčistiti taj prostor da jedni druge počnemo doživljavati kao profesionalce i da počnemo objektivnije gledati na stvari koje su se događale u našim zemljama i u drugim zemljama iz naše regije kako bi mi mogli uopće funkcionirati kao redakcija.“ – kazala je novinarka Novak o tome kako je raditi u redakciji koju sačinjavaju novinari i reporteri iz različitih dijelova bivše Jugoslavije.

Al Jeezera Balkans, podružnica istoimene katarske televizije koja se emitira na arapskom jeziku, teži nepristranom, objektivnom novinarstvu, a za primjer Tanja Novak prikazala je dva priloga koja izvješćuju kako se provodi dan Oluje u Republici Hrvatskoj, a kako u susjednoj Republici Srbiji.

Video prilozi potaknuli su studente na razmišljanje, a poneke na komentar ili kritiku.

juzu

?>