Gospodarstvo

Jadranka Lakuš, predsjednica Društva “Naša djeca” Koprivnica i nekadašnja stručna suradnica u Podravkinom marketingu i Korporativnim komunikacijama, održala je u utorak, 29.11. predavanje na temu “Od radoznale djevojčice do vrhunske znanstvenice” o životu i uspjehu Zlate Bartl, poznate po izumu Vegete.

Brojni zainteresirani studenti su u predavaonici A01 imali priliku čuti zanimljive i neke dosad nepoznate detalje o životu Zlate Bartl, kao i nevjerojatnu priču o uspjehu koja je proslavila ne samo Podravku i Koprivnicu, već donijela novu notu o položaju žena u znanosti. Nakon traumatičnih iskustva tijekom Drugog svjetskog rata, kao i izdržavanja zatvorske kazne od 16 mjeseci u BiH, seli u Koprivnicu gdje se javlja na natječaj za kemijskog tehničara, iako je imala zvanje i za veću poziciju.

publicpreview

S vremenom, osim stvaranja originalne recepture za danas poznati brend Vegetu, njen poslovni uspjeh je rastao i na drugim, društvenim aspektima. Posebno je poticala žene da se obrazuju i da se uključe u znanstveni rad, kao i različita druženja ljudi koji su radili zajedno koja se tek u današnje vrijeme nazivaju team-buildingom. Jedna od ne toliko poznatih činjenica je i ta da je Zlata Bartl voljela i sport, posebno tenis, koji je redovno pratila.

Za mnoge poznata kao Teta Vegeta, dobitnica je brojnih priznanja, od čega su samo neke Večernjakova nagrada za životno djelo 2007. kao i za počasnu građanku grada Koprivnice 2006. U Koprivnici, za koju je bila najviše i vezana, umrla je 2008. nakon duge i teške bolesti.

?>