DRUŠTVO

U utorak, 30. listopada povjesničar Tomislav Terstenjak održao je predavanje na temu “Običaji, praznovjerja i magija kroz vrijeme“ u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici.

Bojite se crnih mačaka i nikako ne biste otvorili kišobran u kući? Sve su to praznovjera za koja smo svi čuli, ali koje je točno njihovo značenje i od kuda potječe magija? Odgovore ste mogli saznati od povjesničara Tomislava Terstenjaka koji je održao predavanje u Koprivnici u Galeriji Mijo Kovačić na temu „Običaji, praznovjerja i magija kroz vrijeme“. Osim predavanja, mogla se  besplatno razgledati izložba Arkade elektriciteta. No ako ste propustili predavanje, ne brinite. Donosim vam ono najzanimljivije kroz povijest.

Naime, čak i mnoge političke ličnosti vjerovale su u magiju. Dr. Franjo Tuđman je koristio vidovnjaka u nekoliko navrata, a u časopisu “Time” je prije nekoliko godina izašao članak vezan uz astrologiju u Bijeloj kući. R. Reagan je u svojoj biografiji napisao kako su mnoge političke odluke SAD-a donošene pomoću astrologije. Famozne ljestve ispod kojih niste smjeli prolaziti su simbol trostrukih božanstava, ali ta praznovjerna teorija nastala je iz praktičnih razloga. Ljestve su često bile nestabilne i doslovno vam je moglo nešto pasti na glavu, što bi u prijevodu značilo da će vam se dogoditi nesreća. Pred dvadesetak godina osvanula je fotografija bejzbolske utakmice sa crnom mačkom. Naime, niz loših bejzbolskih utakmica “Chicago cubsa” povezali su sa crnom mačkom koja se zatekla u kadru jedne fotografije. Vratimo se u prošlost. U prapovijesti, prvi magovi su koristili čarobne štapiće baš kao svjetski poznati čarobnjak, Harry Potter. No, u stvarnosti su korišteni na nešto drugačiji način i to u ritualne svrhe. Štapići su se nakon vlasnikove smrti spremali u grobnice, a napravljeni su su od ljudskih kostiju. Medijski poznate Knjige mrtvih često se krivo tumače. U Egiptu se smatrala svojevrsnim priručnikom za zagrobni život. Bila je ispunjena različitim čarolijama i uputstvima za pokojnika koji je nakon posljednjeg suda trebao postati jednak bogovima. Ukratko, na posljednjem sudu nalazila se vaga. S jedne strane vage nalazilo se pokojnikovo srce, a s druge pero. Srce je trebalo biti lakše od pera kako bi pokojnik mogao ući u zagrobni život. Fiktivni lik iz serijala Zvjezdane staze, Spock, često je govorio Live long and prosper. Upravo ta fraza je preuzeta iz antičkog Egipta, što bi značilo živi dobro i zdravo. Vještice su također nastale u antičkoj Grčkoj i Rimu. U stvarnosti, nisu koristile metlu za putovanja već masti kojima su se mazale te nad njima halucinirale. Nisu bile povezivane mračnim silama iako su baš zbog toga kroz povijest spaljivane. Njihov naziv prestaje postojati u 20. stoljeću te prelazi u Žene travarice.  Prva čarolija koja se spominje u obliku tekstova je upravo Homerova Odiseja. Medeja je očarala sljedbenike Odiseja, pretvorila ih u životinje te se u njega zaljubila. U tom tekstu se prepričava kako kuha nad kotlom poput vještice.

Magijski predmeti, fraze i bilje

Jeste li znali da riječ abrakadabra nije izmišljena u dječjim bajkama? Naime, liječnik cara Karakale je tražio brzi lijek za njegovu groznicu. Pronašao je čaroliju koja je funkcionirala na način da se riječ abrakadabra ispiše i smanjuje za jedno slovo te kako se smanjuje, tako i groznica nestaje. Najpoznatije praznovjerje je potkova koja donosi sreću. Sveti Donat bio je progonjen vragom u ono vrijeme dok je radio kao kovač. Zgrabio je kliještima vraga za nos i potkovao ga te prisilio na njegove poslove. Ugovor s vragom je jedna od fraza koju često spominjemo, no doslovni ugovor zaista je postojao i to u 17. stoljeću. Urbain Grandier, francuski svećenik koji je bio optužen za prisiljavanje redovnica na bludne čini, priznao je da je to radio zbog spomenutog ugovora. Što se tiče biljaka, neke od njih koristile su se u magijske svrhe. Mandragora, biljka koja vrišti iz spomenutog Harrya Pottera, halucinogena je biljka. Vrijednost joj je bila veća od zlata, a danas je možete pronaći na Svetom Srđu kod Dubrovnika. Božikovina i imela, poznatije za vrijeme Božića, također su slavne u svijetu magije. Božikovina se stavljala na vrata jer se smatralo da tjera zle ljude. Komorač, angelika i kadulja poznate su u ovoj kombinaciji jer su tjerale zle sile. To je bilo toliko popularno da je cijena tih biljaka preko noći porasla.

Legenda o Jack O’ Lanternu

Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po domišljatosti, ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što mu je ponudio dušu u zamjenu za piće. Nakon što se vrag pretvorio u novčić, Jack ga brzo stavi u džep s križem zbog kojeg se vrag nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu deset godina, izvadi ga iz džepa. Nakon tih godina, opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu doda jabuku sa stabla, ali je na kori nacrtao križ. Kada je Jack umro, na vratima pakla dočeka ga vrag te ga šalje u tamu, a da ga se riješi, daje mu žeravicu. Jack je sa sobom nosio bundevu koju je izdubio i u nju stavio žeravicu. Zbog toga je postao simbol proklete duše koja luta između svjetova, a u današnje vrijeme, bundeva simbolizira Noć vještica.

 

45009517_319813851905838_8332165451056414720_n

?>