SVEUČILIŠTE SJEVER

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Podravskog lista, a danas osnivač i novinar portala danica.hr Robert Mihaljević gostovao je u utorak na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, a u sklopu kolegija Tiskovine i portali nositelja izv. prof. dr. sc. Željka Krušelja na Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo. Mihaljević je sa studentima podijelio svoje bogato novinarsko iskustvo, koje je zapravo započelo 1996. godine kada je počeo raditi u Večernjem listu. Kroz karijeru radio je i u Jutarnjem listu, no najveći staž veže mu se uz rad u Podravskom listu. Mihaljevića možemo svrstati i u novinarski fenomen.

Naime, prije četiri godine pokrenuo je spomenuti portal danica.hr te kao jedini zaposlenik uspio je pozicionirati portal među top 20 najčitanijih portala u Hrvatskoj. Za to, istaknuo je, bilo je potrebno dosta edukacije i dosta upornosti, ali i iskustva kojega je u tom trenutku imao. Posebno je naglasio kako sve što je do sada radio, radio je sa strašću i da na novinarstvo gleda kao svoj život, kao poziv, iako nije školovan novinar. Završio je Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu, ali se pronašao u svijetu novinarstva. Kao veliku poteškoću u funkcioniranju današnjih medija ističe podložnost oglašivačima i lobijima, osobito kada su u pitanju lokalni mediji koji ovise o politici koja ih plaća.

Osnivanjem portala danica.hr, zapravo se htio osloboditi određenih ograničenja koja su nametnuta u novinarskom poslu te kao jedini zaposlenik zarađuje dovoljno da može pokriti hladan pogon i bez dlake na jeziku pisati i objavljivati teme koje su od važnosti za javnost. Stoga, ne ovisi o nikakvim ugovorima s bilo kakvih oglašivačima kao i jedinicama lokalne samouprave, čije je određene ugovore za suradnjom i odbio odnosno odbio se kandidirati na javne pozive. Posebno je studentima skrenuo pozornost na Google, koji se pokazao kao izuzetno moćan alat u stvaranju novca potrebnog za funkcioniranje portala i sve tehnike i hladnog pogona koji je potreban da bi opsta. Sugerirao je studentima da upišu Googlove besplatne tečajeve, koji traju oko 10 dana, a benefiti su izuzetno veliki.

Profesor Željko Krušelj (lijevo) i Robert Mihaljević (desno)

 

Među brojnim pitanjima studenata našlo se i pitanje pritisaka na njega kao novinara te kako se općenito nosio s prijetnjama. Mihaljević je kazao kako je u početku prijavljivao policiji takve slučajeve, ali je prestao, jer nikada se ni bi našla osoba koja mu je prijetnje uputila. Kazao je kako je s vremenom naučio da takve stvari idu kroz jedno uho unutra, a kroz drugo van, ali teško je kada počinju prijetnje ići u pravcu obitelji, žene, djece, to je teško iskustvo. Upravo Mihaljevićeva supruga najbolje zna što su svojevremeno znali prolaziti u takvim trenucima i tu čovjek treba biti osobito jak. Vezano na to, našlo se pitanje i tužbi.

Mihaljević je sa studentima podijelio frapantan podatak da je u 20-ak godina karijere bio na preko tisuću ročišta. Kroz smijeh je kazao kako nije bilo tjedna i da po nekoliko puta ide u sudnicu i to po cijeloj Hrvatskoj te je na taj način postao odličan prijatelj sa portirima.

Uz portal danica.hr Mihaljević je uz izv. prof. dr. sc. Željka Krušelja jedan od kolumnista u Glasu Podrvine i Prigorja.

 

Fotografija: Sveučilište Sjever

?>