Bankomati, police trgovina, vjetrobranska stakla automobila, radna mjesta – samo su neka od mjesta na koja su jučer, unatoč kišnom i tmurnom vremenu, sletjeli Erikovi aviončići pozitive. Cijela priča krenula je od Erika i njegovih roditelja Marine i Ivora Fischera iz Varaždina.

Naime, 9-mjesečnom Eriku je prije tri mjeseca dijagnosticirana rijetka Hurlerina bolest, nama laicima posve neobičnog imena mukopolisaharidoza tip 1H. Otada, pa sve do danas, veliki borac u malom tijelu izdržao je brdo pretraga, a u posljednjih tjedan dana i imunosupresivnu terapiju, odnosno kemoterapiju kao pripremu za transplantaciju matičnih stanica koja je obavljena jučer, 27. ožujka. Kako bi jučerašnji dan vrvio pozitivnom energijom, Erikovi roditelji osmisli su i u njegovo ime pokrenuli akciju „Avion“.

Samo sudjelovanje u akciji bilo je poprilično jednostavno. Bilo je potrebno uzeti komad papira (mali, veliki, šareni, s crtama, kvadratićima – onaj koji nam se prvi našao pri ruci) na koji je trebalo napisati ili nacrtati neku pozitivnu poruku, a potom izraditi Erikov avion pozitive. Treći korak, nekima možda i najteži jer je zahtijevao šuljanje, neprimjećenost, snalaženje u prostoru i vremenu, bio je ostaviti taj avion negdje gdje će ga netko pronaći i pročitati.

Tako su, unatoč kišnom i tmurnom vremenu, Erikovi aviončići pozitive poletjeli iznad Varaždina, Varaždinske županije, Hrvatske, ali i šire. Nije bilo osobe – od onih najmanjih u dječjim vrtićima do onih malo starijih u osnovnim i srednjim školama, ali i onih velikih koji su se na trenutak vratili u djetinjstvo – koja nije izradila avion pun pozitivnih emocija i poruka te na taj način nekome uljepšala dan.

Nije bilo mjesta na kojima ih niste mogli pronaći – na radnom mjestu, bankomatu, zataknute na vjetrobranskom staklu, na ulaznim vratima, poznatom varaždinskom Anđelinjaku – a neki avioni potražili su pomoć i velikih, pravih aviona koji su ih vinuli u nebesa, noseći tako pozitivne misli Eriku, njegovoj obitelji i cijelom svijetu.

erik

„Vaš odaziv na ideju o aviončićima je nevjerojatan. Cijelo popodne se čudim… Nemojte misliti da ste samo kliknuli lajk, stavili srce u komentar i preklopili papir u avion jer niste napravili samo to, nego puno više… Ova masa pozitivne energije daje nam krila ko karton Red Bulla“, istaknula je Erikova majka na Facebookovoj grupi Kak je Erik?.

Budući da je sama transplantacija bila zakazana u prijepodnevnim satima, ne čudi zanimanje velikog broja ljudi za njen ishod.

„Erik spava s ganc novih 78 mililitara pupčane krvi donirane pri porodu jedne djevojčice 2010. godine“, bila je prva rečenica koju je napisala Erikova majka. Nastavila je: „Rado bih na minutu u obliku muhe na zidu zavirila u život petogodišnjakinje čiji će djeličak Erik do kraja života nositi u sebi. Nadam se da je zdrava i sretna i da se njoj i njenim roditeljima upravo sad bar malo štuca. Nekak’ ju zamišljam sličnu našoj Teni… Možda ima i malog bracu kojeg voli najviše na svijetu. Možda koji od vaših aviončića doleti i do njihove obitelji – čujem da ih ima po raznim zemljama – i onak’ ih nekak’ posebno poškaklja u želucu. Hvala vam svima na ljubavi i energiji. Idem sad malo disati.“

I dok su se jučer mnogi pozitivnim mislima urotili protiv bolesti, valja naglasiti kako je pred obitelji još mnogo borbe za Erikovo zdravlje. Ova genetska metabolička bolest, kažu, toliko je rijetka da se većina pedijatara s njom ne sretne u svojoj karijeri! No obitelj ide korak po korak, dan za danom. Sljedeći avion koji očekujemo bit će onaj koji će Erika dovesti kući. A, tko zna, jednom možda i Erik postane pravi pilot… Kakva će tek onda to biti vožnja!

?>