SPORT

Republika Hrvatska je veoma poznata po svojim velikim sportskim uspjesima, no nažalost samo rijetki pišu o uspjesima gluhih sportaša koji ne samo da osvajaju državna prvenstva, već su zavladali i onim svjetskim. Također javlja se problem Zimskih olimpijskih igara za gluhe koje se održavaju ove godine u 12-om mjesecu u Italiji te nažalost neangažiranja Središnjeg državnog ureda za sport oko organizacije potrebnih financijskih sredstava.

Svi smo zasigurno čuli za Olimpijske igre i za Paraolimpijske igre, no nažalost koliko nas je uistinu čulo za Olimpijske igre gluhih? U Republici Hrvatskoj postoji i Hrvatski sportski savez gluhih (HSSG) koji je osnovan 1992.g. u Zagrebu čija je osnovna zadaća bila promicati gluhe sportaše te im omogućiti prisustvovanje na različitim sportskim natjecanjima.
Naši gluhi sportaši tako su godinama prisustvovali na brojnim natjecanjima i doista se mogu pohvaliti enormnim uspjesima.

Višestruki prvaci u rukometu

Jedan od sportova u kojoj godinama osvajamo različite medalje je zasigurno rukomet u kojemu ako niste znali postižemo odlična mjesta još od 1993. Tako su navedene godine naši gluhi rukometaši osvojili 3. mjesto na 17. Olimpijskim igrama gluhih u Sofiji u Bugarskoj. Također se u razdoblju od 1993.g., pa do 2018.g. mogu pohvaliti s osvojenih čak 3 zlatne medalje na Europskom prvenstvu, četiri olimpijska zlata i dva zlata sa Svjetskog prvenstva za gluhe. Naravno tu su bila i mnoga druga natjecanja na kojima su naši rukometaši samo dokazali svoju kvalitetu i vrijednost.

Rea Hraski – prvakinja sa šest osvojenih kristalnih globusa

Između ostalih sportova u kojima brojimo velike uspjehe zasigurno je i skijanje u kojemu se ističe naša olimpijka Rea Hraski. Naime Rea u svojih 17 godina skijaške karijere samo u Deaf Euro Cupu broji ukupno 69 pobjeda i preko 120 postolja. Također Rea se natjecala i u FIS utrkama u kojima broji 12 osvojenih postolja.

Rea se također može pohvaliti i s osvojenih 6 kristalnih globusa te odlikovanjem Hrvatskog pletera koje joj je svečano uručio bivši predsjednik Ivo Josipović. Rea je svoju olimpijsku medalju osvojila 2007.g. s kako kaže samo 14 i pol napunjenih godina.

3eb227872771949ae687

„Gluhi sportaši imaju jednaka prava kao i ostali sportaši s invaliditetom“

Rea je nažalost zbog različitih ozljeda najavila i odlazak iz profesionalnog skijanja i kako sama govori najveći san joj je otići na ovogodišnje Zimske olimpijske igre u Valtelinu u Italiji i time završiti i više nego izvrsnu karijeru. Nažalost kako je istaknuo Rein otac i trener Željko Hraski, do problema dolazi jer naš Središnji državni ured za sport redovito zaboravlja da se radi o gluhim sportašima koji nastupaju pod Hrvatskim sportskim savezom gluhih, odnosno da pripadaju Međunarodnom odboru za sport te kao takvi imaju potpuno jednaka prava kao i ostali sportaši s invaliditetom koji nastupaju pod okriljem Paraolimpijskog odbora.

Rea i rukometaši nisu jedini kojima bismo se trebali ponositi. Tu su gotovo svi sportovi, od košarke, šaha, atletike, kuglanja, Taekwondoa, curlinga i mnogih drugih. Naši gluhi sportaši su zasigurno i više nego ponos našeg naroda i dokaz želje i volje za uspjehom. Moramo se složiti da je krajnje vrijeme da ih „izvedemo iz sjene“ i počnemo slaviti njihove uspjehe. Također je krajnje vrijeme da ih počnemo tretirati kao uspješne sportaše jer to dokazuju i njihovi uspjesi te da se podignemo na noge i omogućimo im da i dalje s ponosom podižu našu zastavu na svim svjetskim natjecanjima.

 

?>