Izložbe

U četvrtak, 8. studenoga 2018. godine, u Sveučilišnom centru Koprivnica otvorena je izložba “Poljski kazališni plakat” povodom stote godišnjice obnove nezavisnosti Poljske.

Izložba je organizirana u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu i Poljskom kulturnom udrugom “Mikolaj Kopernik”.

Na izložbi je o okolnostima obnove nezavisnosti Poljske 1918. godine i situaciji za vrijeme nastanka kazališnih plakata govorila dr.sc. Magdalena Najbar-Agičić. O umjetničkom značenju izloženih plakata, govorila je doc. art. Iva Matija Bitanga.

Izloženi plakati, njih ukupno osamnaest, nastali su u razdoblju od šezdesetih do devedesetih godina. U vrijeme kada su nastali, nisu imali gotovo nikakvu vrijednost, a danas ih ubrajamo među cijenjena umjetnička djela.

Sve što je tada bilo objavljeno u Poljskoj, bilo je pod nadzorom vlasti i moralo je proći kontrolu cenzora. Stoga su se autori plakata nerijetko pokušavali opravdati satirom ili ironijom kako bi njihovi plakati bili objavljeni. Autori su na taj način iskazivali nezadovoljstvo sustavom.

Za sve one koji su zainteresirani, izložba je još uvijek otvorena!

?>