Izložbe

S dolaskom proljeća u Kerameikonovoj galeriji u Kukuljevićevoj ulici, uz izlaganje dijela stalnog postava Kerameikonove zbirke suvremene svjetske keramike – započinje i nova serija izložbi u izlozima. Tako se svojom malom retrospektivom varaždinskoj publici  predstavlja jedna od velikih dama hrvatske umjetnosti, slikarica i keramičarka Višnja Markovinović.

Kako ju je oduvijek privlačila ljudska forma, odnosno anatomija, ne čudi što u njenim radovima prevladavaju aktovi. Keramoskulpture koje izlaže obuhvaćaju razdoblje od 1982. pa sve do danas, a svako to razdoblje priča neku svoju priču.

Rođena u Zagrebu, diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti, a dugi niz godina živjela je i radila u Londonu gdje se umjetnički usavršavala u poznatim likovnim radionicama. Upravo iskustvo boravka u Londonu ostavilo je na Višnji Markovinović trajni trag u izrazu i otvorenosti prema svijetu i događanjima, pa umjetnica i danas u svojoj zreloj dobi ostaje aktualna i suvremena, ali pritom i izrazito svoja.

Sudjelovala je na brojnim studijskim putovanjima po Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama, a radovi joj se nalaze u Engleskoj, Kanadi, Poljskoj, Austriji i Hrvatskoj. Također, valjda naglasiti kako je Višnja Markovinović dala i svoj veliki i dugogodišnji doprinos pedagoškom radu na području keramike. Izložbu radova Višnje Markovinović možete razgledati do 21. travnja ove godine.

 

?>