TOP TEME

Početak studiranja za mnoge mlade znači i preseljenje u novi grad te potragu za prikladnim mjestom za stanovanje. Pronalaženje idealnog stana i najmodavca često je problem i u velikim gradovima, a spomenuti cilj još je teže ostvariti u manjim sredinama poput Koprivnice. U to se uvjerila i Ivana Fakraš, studentica druge godine studija novinarstva na Medijskom sveučilištu koja je u lov na diplomu u podravsku metropolu stigla iz pedesetak kilometara udaljenog Bjelovara. U godinu i pol studiranja Ivana je promijenila čak četiri stana.

-Na početku studiranja iz Bjelovara do Koprivnce putovala sam s kolegicama iz rodnog grada koje su također upisale studij u Koprivnici. No, brzo sam uvidjela kako svakodnevno putovanje umara pa sam se ipak odlučila za stan. To se pokazalo kao skuplja opcija, no ako imate velikodušnu baku i djeda kao što su moji, možete postići spomenuti cilj – otkriva nam Ivana.
Razlozi zbog kojih je mlada studentica promijenila čak četiri privremena mjesta stanovanja su različiti. Prvi put se, kaže, u pustolovinu podstanarskog života upustila sama, što se vrlo brzo pokazalo kao preskupa i neisplativa opcija.
-Iako mu moji prvi najmodavci bili jako ljubazni ljudi, pronašla sam novi stan u koji sam se uselila s cimericom kako bi mi troškovi života bili manji. Međutim, zbog neudobnosti i premalog prostora s vrlo lošom izolacijom odlučile smo se useliti u malo veći i bolji stan. To se nije svidjelo našim gazdama pa su nam, kad smo zbog praznika kasnile s iseljenjem samo jedan dan, čak prijetili i policijom – prisjeća se Ivana.
Neugodno iskustvo s najmodavcem obilježilo je i treći pokušaj podstanarstva naše sugovornice. Vlasnik stana je, kaže ona, gotovo svakodnevno u stan dolazio nenajavljen, narušavajući time privatnost svojih najmoprimki.
-Trenutno živim u vrlo lijepom i udobnom stanu, ali najbolje je od svega što nakon 20 godina imam sama svoju sobu i napokon ju ne dijelim sa sestrama. Sada, kada mi treba mir ili kada želim učiti, konačno imam prikladno mjesto za to – kaže Ivana. U trenutnom stanu ima i novu cimericu. Otkriva nam kako suživot s kolegicom s faksa ima puno prednosti.
-Lijepo je stanovati s osobom s kojom možeš popričati, popiti jutarnju kavu, kojoj možeš pomoći i istovremeno od nje očekivati pomoć. Najveća prednost je ako vam cimer ili cimerica, kao u mojem slučaju, znaju kuhati. Zbog različitog stila življenja povremeno dođe i do određenih nesuglasica, no to su sitnice koje se uvijek mogu riješiti razgovorom – kaže Ivana.

Kad je riječ o cijenama najma stanova u Koprivnici, one, doznajemo u lokalnim agencijama za promet nekretninama, ne odstupaju pretjerano od onih u gradovima približno jednake veličine.
-Studenti najčešće traže dvosobne stanove za mjesečni najam kojih vlasnici traže između 1200 i 1500 kuna. No, često ne uspiju postići traženu cijenu i spremni su na kompromise. Spomenute cijene aktualne su već neko vrijeme i nisu rasle zbog otvaranja Medijskog sveučilišta u Koprivnici odnosno povećanja potražnje – otkriva nam Katica Miler Matulin, vlasnica agencije za promet nekretninama BIT Nekretnine.
Miler Matulin dodaje kako jedan stan najčešće iznajmljuje dvoje ili više studenata, čime se smanjuju pojedinačni troškovi. Uz spomenutu cijenu najma studenti, posebice oni koji iznajmljuju zasebne stambene jedinice, obično moraju računati i na dodatne režijske troškove. Iako agenti za promet nekretninama cijene na lokalnom tržištu smatraju prihvatljivima, studenti, kojima je važna svaka kuna u novčaniku, misle drugačije.
-Vjerujem kako je najam stanova u Koprivnici preskup, pogotovo za studente koji ne rade i koje financiraju roditelji. Na osnovnu cijenu najma valja pribrojiti i troškove režija koji u zimskim mjesecima mogu doseći iznos i do 800 kuna. Kad se svi troškovi zbroje, dobije se iznos koji nije mali i zanemariv – zaključuje naša sugovornica Ivana s početka priče.

?>