SPORT

Podravske štuke – ime je to koje je u posljednje vrijeme zainteresiralo, ne samo one koji prate domaću nogometnu scenu, već i širu javnost. Naime, radi se o najmlađoj navijačkoj skupini u Hrvatskoj. Ove mlade Štuke broje pedesetak članova te strastveno navijaju za svoj najdraži klub Slaven Belupo.

Jedan je navijač Dinama na Instagramu komentirao fotografiju mladih navijača uoči travanjske utakmice Dinama protiv Slaven Belupa i napisao “Aj dođite u subotu na Maksimir ak’ imate muda“ na što su mladi navijači odgovorili „ imamo al’ nas nema tko vozit.“ Slaven Belupo organizirao je prijevoz na utakmicu, dok je Dinamo toplo ugostio Podravce, pripremio sendviče te ih iznenadio dolaskom Brune Petkovića, koji je potpuno oduševio Štuke i podijelio mnogo high fiveova. Tako su oči i pažnja hrvatske javnosti najednom bili usmjereni na ovu navijačku senzaciju.

Tko su Podravske štuke?

„Većinu navijača čine djeca koja polaze našu školu nogometa – 2011., 2012. i 2013. godište. Kao i na svakom početku, krećemo s malim brojevima. Rekli smo neka pozovu i prijatelje iz škole koji ne treniraju nogomet. Evo, sada završava sezona. Pauza je u sedmom i osmom mjesecu, ali kada sve ponovo krene na jesen, nadam se da će ih biti još i više“, objašnjava trener Slaven Belupa kategorije U-11 Oliver Drvosek-Kihas, koji je snimio mlade Belupovce na povratku kući s turnira kako pjevaju navijačke pjesme. Ta je snimka objavljena na društvenim mrežama zaslužna za početak priče ove male navijačke skupine. Upravo ih je njihov trener motivirao na utakmicama da budu pravi mali navijači.

 „ Djeca su svojom voljom odabrala ime. Jedan je dečko iz naše škole nogometa predložio ime i donio na jednu od utakmica transparent i tako je to počelo“, odgovara trener Drvosek-Kihas na pitanja zašto i kako su Podravske štuke odabrale upravo to ime.

„ Javnost je jako zainteresirana za njih. Kud’ god dolazimo, svi se žele slikati s njima. Složili smo im njihove navijačke majice i hoodice tako da si prepoznatljivi gdje god dođu“, komentira njihov trener.

Ovi su euforični navijači snimili i navijačku pjesmu te će snimiti i novu klupsku himnu. Štuke zasigurno čeka zanimljiva iduća sezona te će vrlo vjerojatno „zaplivati“ diljem Hrvatske kako bi bodrile svoj klub, baš kao što su to aktivno radile ove sezone u Koprivnici, Zagrebu i Velikoj Gorici.

Slaven Belupo igrao je posljednju utakmicu na domaćem terenu protiv Hajduka 19. svibnja, stoga smo se zaputili u Koprivnicu kako bismo vidjeli ove simpatične momke u akciji i u svome „elementu“. Trener Slaven Belupa Zoran Zekić u najavi za istu utakmicu nosio je majicu „Podravske štuke“ i istaknuo kako je siguran da će nadglasati Torcidu.

„Nisam ovu majicu obukao bez veze. To mi je jedna od najljepših priča u ovom mom mandatu u Koprivnici. To mi je, onako, posebno pri srcu i zaista bih volio da se ta priča nastavi dalje, da ta podrška bude još i brojnija te da se stvarno krene stvarati identitet kluba. Mislim da je ovo najbolji način, jer ta djeca igraju nogomet u Koprivnici. Mislim da iskreno navijaju i da će im ovaj klub uvijek puno značiti“, zaključio je Zekić.

Odvažne Štuke u akciji

Atmosfera je uoči utakmice bila opuštena te se čak mogao uočiti interventni policajac koji je suptilno 20-ak minuta prije početka na mjestu čak i zaplesao te okinuo pokoju fotku.

Nekih 15-ak minuta prije početka, započelo je nošenje velikih smotanih zastava Slaven Belupa na lijevom donjem dijelu tribine što može značiti samo jedno – stižu Podravske štuke. Malo po malo, stizali su članovi ove koprivničke senzacije. Njihovim dolaskom tribine su zaživjele te su se najednom sve kamere bile uperene u njih.

Mladi navijači su se potpuno opremili navijačkom opremom – zastavama, bubnjevima, megafonom, šalovima, majicama te se posebno istaknuo natpis Go hard, or go home. Kako se tekma bližila, gotovo su „visjeli“ s ruba tribine i čekali nestrpljivo da sve započne.

Koprivnicu su cijelo jutro prekrivali oblaci, ali gotovo kao da su ovi strastveni navijači uspjeli otjerati oblake i prizvati sunce, taman pet minuta prije utakmice.

S jedne strane Torcida, s druge strane glasovi Podravskih štuka koje su svojim uzvicima „ Pobjedu hoćemo!“ jasno dale do znanja što očekuju od svoje momčadi. Često se čuo mlađahni, ali snažan glas „ Dečki, dižite ruke“ te bi Podravske štuke uzbuđeno podigle ruke i glasno navijale. Udarali su bubnjeve, vikali, navijali, veselili se i frustrirali – baš kao pravi navijači, proživljavali su utakmicu s momčadi na terenu.

Razočaranje na licima Štuka nakon pogotka Hajduka bilo je očigledno, ali nada nije bila izgubljena. Bubanj najmlađih navijača nije utihnuo i bodrili su svoje Farmaceute do posljednje minute s osmjehom na licu i žarkim glasom.

Kako je vrijeme odmicalo te izjednačenja nije bilo, Štuke su se spustile do ograde i nervozno promatrale utakmicu. Nakon što je Hajduk pobijedio, blago razočaranje bilo je vidljivo, ali ubrzo je nestalo kada ih je momčad došla pozdraviti i zahvaliti. Još jedan događaj koji je zasigurno razveselio dječake nakon izgubljene tekme jest organizirano druženje s igračima.

Klub je organizirao druženje par dana prije današnje utakmice, posljednje ove sezone, te je druženje proteklo u odličnoj atmosferi – malo nogometa, malo hrane, malo smijeha i zabava je bila zagarantirana. Podravske štuke sada zajedno s igračima Slaven Belupa odlaze na zasluženi odmor, ali zasigurno će se motivirani, gladni pobjede i navijanja vratiti iduće sezone.

Izvor slika: Oliver Drvosek-Kihas, Klementina Plantak

?>