KULTURA

Prošle sezone serije vezane su uz uspon Pabla Escobara, najvećeg i najbogatijeg krijumčara u povijesti, a Netflix je ovom sezonom restartao serijal te predstavio novi projekt zvan „Narcos: Mexico“.

„Narcos: Mexico“ nova je priča Netflixove „Narcos“ franšize objavljena 16. studenog 2018. godine. Serija se zasniva na stvarnim događajima, a neke osobe i događaji izmišljeni su. Radnja prati DEA (policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge) agenta Kikija Camarenu koji iz SAD-a dolazi u meksičku Guadalajaru kako bi srušio narko kartel predvođen Félixom Gallardom.

Osnovna radnja

Félix Gallardo vođa je Guadalajara kartela, meksičkog kartela, kojem je pri osnivanju glavna misija bila ilegalna produkcija marihuane. Prvim epizodama serije cilj je ujediniti sve utjecajne proizvođače i krijumčare unutar Meksika koji bi zatim zajedničkim snagama izgradili najveću plantažu marihuane na svijetu te time uspostavili najveći lanac krijumčarenja u povijesti. Zapletom radnje Gallardo kroz naredne epizode odlučuje da će svoje poslovanje prestati širiti tek kad će kontrolirati svu krijumčarenu drogu koja iz Srednje i Južne Amerike odlazi u ostatak svijeta. Također, Felix Gallardo povezan je i s Sinoala kartelom koji je i danas jedan od najutjecajnijih meksičkih kartela.

Gallardov najveći neprijatelj je Kiki Camarena, američki DEA agent meksičkog podrijetla koji u Guadalajaru dolazi kako bi zaustavio bilo kakvo krijumčarenje. Felix Gallardo ubrzo postaje meta Kikija koji sa svega nekoliko ljudi želi srušiti cijeli kartel. Glavni problem Kikija, osim nedodirljivosti Gallarda, je korupcija meksičke policije. Gallardo je svojim utjecajem uspio potkupiti sve policijske službe u Meksiku pa zato DEA tim, koji u ono vrijeme nije imao gotovo nikakvu reputaciju, vrlo teško dolazi do dokaza koji će im omogućiti pobjedu u ovom ratu.

Bitno je još jednom ponoviti kako ova serija priča stvarnu priču o zbivanjima u Meksiku 80-ih godina prošloga stoljeća koja su aktivna i danas. Sam narator u prvim sekundama serije navodi kako ova priča nema kraj pa nam iz tog razloga odlučuje pokazati njen početak.

Poruka serije

Radnja serije zapravo prati dvije suprotnosti; Felixa Gallarda koji od malog čovjeka postaje najmoćnija osoba u povijesti Meksika i Kikija Camarenu, nevidljivog američkog agenta, koji iz malog ureda želi srušiti meksički sistem poslovanja, krijumčarenja i korupcije. Ovakav zaplet radnje već je viđen u mnogim filmovima i serijama te ne donosi ništa novo, ali činjenica da je serija rađena po stvarnim događajima i da je izvedena na način koji se rijetko viđa mijenja perspektivu.

Pošto su glavne točke serije zapravo ono što se dogodilo u stvarnosti – umjesto gledanja 10 epizoda vrlo jednostavnim guglanjem možete saznati sve što je važno, ali vjerujte mi, Narcosi su nešto što će vas zaintrigirati, isprovocirati, rastužiti i inspirirati. Kroz genijalne scene, dijaloge i radnju općenito često ćete se zapitati kako je moguće da ovo zaista postoji, zašto je netko toliko moćan i nemoćan istovremeno i zašto se svijet nalazi u ovakvoj situaciji. Ako malo bolje promatrate, Narcosi nude odgovore na vaša bezbrojna pitanja. Mnogo korupcije, straha i novca omogućili su da se pojedinac vrlo lako popne iznad zakona, a oni koji ga žele srušiti nevidljivi su i bespomoćni ili u situaciji vide profit pa tog istog pojedinca zbog svoje koristi stavljaju na još veći nivo nedodirljivosti. Taj primjer samo je jedan od brojnih odgovora.

Ono što je najintrigantnije je da ovaj rat nije završio ni danas. Ponavljam, priča nema kraj te ova sezona serije prikazuje tek početak, a ukoliko volite serije temeljene na istinitim događajima koje će vas gledajući predivne scene Meksika potaknuti na razmišljanje o razlozima zbog kojih je ovakav sustav moguć, „Narcos: Mexico“ pun je pogodak.

?>