DRUŠTVO

Ako je istina da je 2012 godine Fond za pluralizam medija financirao 66 radijskih emisija emitiranih na deset radijskih postaja, a da se sav novac slio na jednu jedinu adresu, Avenija Većeslava Holjevca 29 (Novinar HND/Melisa Skender,BROJ 1-3/2014), onda su vlasnici navedene adrese ‘specijalisti za raznolikost’. Možda bi točnije bilo reći da su specijalisti za raznolikost u predstavljanju istoga kao različitoga, ili možda za predstavljanje istoga na takav način da izgleda različito.

Čudno je i razumijevanje pluralizma medija članova  vijeća koje je takvo što odobrilo. Naime umjesto da se sredstva ulože u projekte i medije koji raznolikost obećavaju, razvijaju i potiču – novac se slio na nimalo različite adrese, na sestrinske račune, dakle onima kojima je cilj zaraditi više serijski proizvodeći programe (kao na traci). Možda se može i jasnije: umjesto da se pomaže pluralizam pristupa i snaže mediji koji dokazano žele biti drugačijima – podupiru se postaje grupacije koja gotovo da ima monopol u hrvatskom eteru.

Retoričko pitanje glasi: može li onaj tko želi imati sve – zagovarati pluralizam. Ili drugim riječima: može li grupacija koja racionalizacije radi ‘proizvodi’ radijske programe i emisije na ‘provjereni’  kalup – biti institucijom koju bi trebalo nagraditi iz fonda za raznolikost?

Pitanje se može postaviti i ovako: Je li tajna te raznolikosti u tome što se iste vijesti sufinanciranog Media servisa emitiraju na svim postajama te grupacije?  Sastoji li se raznolikost u činjenici da svi emitiraju isto, li možda da emitiraju u različito vrijeme? Ili je možda riječ o tome da različiti glasovi izgovaraju isti tekst…?

Ili je možda, zapravo, sve skupa samo za građane Hrvatske skupa igra prikrivanja u kojoj oni koji imaju trebaju imati još više, a oni koji bi mogli promijeniti odnose i donijeti promjene u hrvatsku medijsku močvaru, trebaju dobiti što manje?

Pitanje medijske politike središnje je pitanje izlaska Hrvatske iz labirinta korupcije, licemjerja, pretvorbene pljačke, nepotizma, jednoumlja u strankama, kriminala, nemorala, krađe i ostalih, aktualnih nam zala. Prema izlasku neće nas povesti lažno predstavljanje istog kao različitog, nego dijalog različitih gledišta o istome. Utoliko je potrebna velika opreznost u dijeljenju sredstava iz fonda za raznolikost. Naravno, ukoliko nam je stalo do dijaloga.

?>