Tehnologija

Korona radi probleme i gaming industriji

Iako su glasine o odgodi izlaska novog Xbox-a i PlayStationa 5 počele još u veljači koje je prenio Business Insider, sve je izglednije kako će zbog epidemije koronavirusa obje konzole biti pomaknute za 2021. godinu.

Unatoč tome što se stanje s koronavirusom u Kini počelo stabilizirati, Microsoft i Sony i dalje mudro šute što se tiče potencijalnih odgoda konzola sljedeće generacije, čiji su izlazak najavili za blagdane 2020. Cijelu priču o odgodi pokrenuo je analitičar relevantnog Business Insidera još u veljači, kad je Foxconn, jedan od najvećih kineskih proizvođača elektronike u kojem se proizvodi i novi iPhone, počeo slati svoje radnike u izolaciju. Budući da je Kina žitnica elektroničkih komponenti, slična sudbina o kašnjenju proizvodnje mogla bi zadesiti PlayStation 5 i Xbox Series X.

Nova predviđanja iz DFC-a i viša početna cijena

Prema najnovijoj izjavi DFC Intelligence-a, strateške i konzultantske tvrtke za istraživanje tržišta s fokusom na gaming koju je prenio Forbes, zbog globalne nesigurnosti u kojem smjeru će se situacija s koronavirusom razvijati, vrlo je izgledno da ćemo PlayStation 5 i novi Xbox zaigrati tek 2021. godine. „Koronavirus će zasigurno imati veliki kratkoročni utjecaj na dolazak obje konzole. Vrlo je vjerojatno da jedna ili obje konzole neće izaći 2020. Ako i izađu, ponuda će biti ograničena, a početna cijena bi mogla biti i veća od prvotno očekivane.“, priopćavaju iz DFC-a.

U opasnosti su i same videoigre

Uz konzole bismo trebali ubrzo svjedočiti očitovanjima developera o odgodama videoigara s potvrđenim datumima izlaska ove godine. Prognoze kažu kako igre koje su zakazane za ožujak i travanj neće biti zahvaćene valom odgoda koronavirusom, ali svibanj i ljetni mjeseci vrlo su izgledni za to. Veliki je to problem za Sony, posebice zbog toga što njegova dva posljednja i najveća PlayStation 4 ekskluzivna naslova – The Last of Us Part II (29. svibnja) i Ghosts of Tsushima (26. lipnja) trebaju izaći u vremenskom periodu kraćem od mjesec dana. Igre su to koje su već nekoliko puta bile odgađane i na koje fanovi nestrpljivo čekaju godinama, i kao takve čine završnu krunu osme generacije Sonyeve konzole. Iako ne očekujemo da će biti većih odgoda, čini se da bi deveti mjesec za gamere, u koji se već prije pojave korone udobno s odgodom smjestio Cyberpunk 2077, mogao biti još uzbudljiviji nego što već tradicionalno jest.

?>