Književnost

U petak, 26. listopada 2018., u 16:30 američki esejist, novelist i pjesnik Jeffery Renard Allen održao je gostujuće predavanje u Sveučilišnom centru Koprivnica. Radi kao profesor Kreativnog pisanja na Fakultetu u Virginiji, a do sada je izdao i nekoliko knjiga svojih radova, poput knjige Song of the Shank: A novel.

Govorio je o svome djetinjstvu i odrastanju u Chicagu te o nastanku i ranim počecima rep glazbe kao djela njegove kulture. Spomenuo je kako je 1980. godine krenuo na fakultet, a tada ga je počeo mučiti ogroman problem koji postoji još i danas – rasizam. „Jedan od trenutaka koji mi je posebno ostao u sjećanju je bio kad sam hodao ulicom. Malo dalje od mene hodala je žena, bjelkinja, koja je, kad me zapazila, privukla svoju torbicu bliže k sebi i uputila mi oštar pogled. Tada sam shvatio kako rasizam u teoriji ne postoji, no u stvarnom je životu vrlo prisutan.“

Jeffery Renard Allen smatra kako su se Afroamerikanci uspjeli izboriti za svoja prava vjerujući u izreku „making a way out of no way“, tj. pronalaženje načina kako bismo izašli iz teške situacije.

Također je govorio kako Afroamerička glazba uvijek napreduje i razvija se u nešto više. Primjerice, jazz je glazba individualca – „Jazz je uvijek krug s vama u sredini“. Smatra kako je za dobru glazbu potrebno osvrnuti se na tradiciju, povezati sebe s tradicijom te pronaći svoju originalnost u glazbi.

?>