SPORT

Njegovo ime je Pierluigi Collina, talijanski sudac kojeg je France Football proglasio najboljim sucem u povijesti. Međunarodna federacija nogometne povijesti i statistike (IFFHS) čak ga je od 1998. do 2005. birala kao najboljeg suca na svijetu. On je jedini sudac koji je izabran za naslovnicu nogometne videoigre, Pro Evolution Soccer 3. Zamislite, vidjeti suca na naslovnici FIFE 23 zvuči ludo, zar ne?

Suci su općenito najomraženije osobe u svijetu nogometa. Prije dolaska VAR-a suci nisu imali tehnologiju da pravedno donesu odluku, pa je mala pogreška mogla potpuno promijeniti tok utakmice. Gol iz ofsajda, nepravedno isključeni igrač, nepostojeći jedanaesterac, greške koje su postojale u povijesti nogometa i  mnoge koje su tu istu povijest nogometa i promijenile. Iz tih razloga suci nikada nisu bili toliko voljeni u ovom sportu. No, postojao je sudac koji je zaslužio poštovanje nogometnog svijeta, Pierluigi Collina.

Razlog zašto je ovaj sudac bio toliko cijenjen je njegova osobnost. Tijekom tečaja za nogometnog suca bio je prisiljen služiti vojni rok te je zahvaljujući tome očvrsnuo i postao discipliniranija osoba. Nikada se nije bojao suočiti s igračem niti su ga plašile uvrede javnosti. U toj vrijeme razvio je i teški oblik alopecije, što je rezultiralo trajnim gubitkom svih dlaka s lica, zbog čega je dobio prepoznatljiv ćelav izgled i dobio nadimak Kojak.

Pierluigi nije imao samo zastrašujući karakter, već je imao i veliki talent za suđenje utakmica. To ga je, uz njegovo poznavanje 4 jezika (talijanski, francuski, španjolski i engleski), dovelo do vođenja međunarodnih utakmica od velike važnosti. Primjerice, sudio je u finalu Olimpijskih igara 1996., sudjelovao je na Svjetskom prvenstvu 1998., finalu Lige prvaka 1999., na Euru 2000. i njegova najvažnija uloga, sudio je finale Svjetskog prvenstva 2002. godine. Taj dan je savršeno sudio i zaradio pljesak publike.

Nakon umirovljenja, Pierluigi Collina počeo je raditi za UEFA-u i FIFA-u kao predsjednik sudačkog odbora, zalažući se za VAR sustav za Svjetsko prvenstvo 2018. Nakon Svjetskog prvenstva dao je otkaz na poslu i odlučio zauvijek ostaviti nogomet. Zasluženi odmor za suca koji je ispisao povijest. Trenutno je predsjednik FIFA-inog sudačkog odbora.

Zanimljive činjenice:

Godine 1998. bio je član sudačkog tima Fifinog Svjetskog prvenstva u Francuskoj, a 1999. godine doživio je jedan od njegovih najvećih europskih angažmana ikada – nezaboravno finale Lige prvaka između Manchester Uniteda i Bayern Münchena u Barceloni.

Slijedila su tri angažmana na Euru 2000. u Belgiji i Nizozemskoj, a 2002. Collina je ostvario životnu ambiciju kada je izabran da sudi finale SP-a između Brazila i Njemačke.

Collina je dovršio niz Uefina priznanja sudeći finale Kupa Uefe između Valencije i Marseillea u Göteborgu, gdje je izbacio vratara Marseillea Fabiena Bartheza jer je povukao napadača Valencije Mistu.

Collina je također bio istaknuti član sudačkog tima Eura 2004. – na njegovom posljednjem turniru prije povlačenja iz međunarodnog nogometa.

Talijan je sudio posljednju utakmicu u svojoj karijeri kada je vodio polufinale Eura 2004. između Češke i Grčke.

Njegova posljednja međunarodna utakmica završila je u prikladno dramatičnom stilu kada je Traianos Dellas glavom postigao zlatni gol u zadnjim sekundama prvog poluvremena produžetka i donio Grčkoj povijesnu pobjedu od 1-0.

 

Fotografija: David Žeger

?>