DRUŠTVO

Na predavanju koje je 4.4.2014. u 11 sati održao u velikoj dvorani Sveučilišta Sjever, bivši  ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske i aktualni zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula umirio je zabrinutost Koprivničanaca zbog mogućih negativnih posljedica Krimske krize na gradsko gospodarstvo.

Po njemu, Putin je miješanjem u ukrajinsku krizu želio skrenuti pažnju ruskih građana s usporavanja gospodarskog rasta i sve glasnijih zahtjeva za demokratizacijom društva. To mu je pošlo za rukom pa koprivničke tvrtke koje veliki dio zarade ostvaruju na ruskom tržištu ne moraju strahovati od daljnjeg zaoštravanja odnosa između Europske Unije i Rusije. Kriza neće eskalirati, niti će EU Rusiji nametati nove sankcije.

Picula je komentirao i prvih 9 mjeseci Hrvatske u Europskoj Uniji. Smatra da je relativan neuspjeh da se članstvo iskoristi kako bi se popravila ekonomska situacija u zemlji  uzrokovan traumatičnim procesom pristupanja, ali i aktualnim trenutkom u Europi koja se još uvijek nalazi u sjeni krize.

Upitan o mogućnosti da se iskustva drugih članica EU upotrijebe za rješavanje jednog od najvećih problema hrvatskog društva, nezaposlenosti mladih, Picula je istakao primjer Austrije. Ulaganjem u obrtničko obrazovanje i stvaranjem kadrova za proizvodnju Austrijanci su značajno smanjili nezaposlenost u toj dobnoj kategoriji, a njihov primjer su uspješno slijedile i neke druge države.

Predvidio je usporavanje širenje EU, ukazavši na to da je Grčka prva država predsjedateljica koja među prioritete svoga predsjedanja nije uvrstila daljnje širenje Unije. Usprkos tome, Picula je pobornik proširenja, i smatra da bi Hrvatska trebala težiti tome da se svi njezini susjedi uspješno integriraju u ujedinjenu Europu.

Na kraju je izrazio zabrinutost zbog niske izlaznosti glasača na prošlim izborima za Europski parlament, što je objasnio gubitkom povjerenja građana u institucije i političare. Pozvao je građane da na izbore u svibnju izađu u većem broju, naglasivši veliki utjecaj Europskog parlamenta na svakodnevni život ljudi u Europskoj Uniji.

 

?>