Književnost

Dana 13. ožujka 2019. u Sveučilišnom centru Koprivnica održano je gostujuće predavanje Petra Hruške, jednog od najpoznatijih suvremenih čeških pjesnika.

U okviru predavanja, u organizaciji Sveučilišta Sjever i umjetničke organizacije Artikulacije, predstavljena je njegova knjiga Dan velik kao oboreni jelen. Na predstavljanju su sudjelovali Matija Ivačić, prevoditelj i Marko Gregur, urednik knjige.

Gostujuće predavanje otvorila je pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo Gordana Tkalec. Studentima su ukratko o piscu ispričali Marko Gregur i Matija Ivačić. Njegovu poeziju opisali su bojama, koja počinje sivo, a zatim dolazi do preokreta koji se raspršuje u bezbroj boja. Najzaslužniji za objavu zbirke je Matija Ivačić koji se najviše zalagao da se knjiga Dan velik kao oboreni jelen objavi.

Petr Hruška je tijekom predavanja čitao svoje pjesme, a za kraj je istaknuo pjesmu po kojoj je zbirka i dobila ime. Predavanje je otvorio rekavši: “Da danas pišete poeziju, to mora da ste luđak jer danas nitko to ne čita. Još kad prevodite poeziju, onda ste dvostruko veći luđak.”

Prepričao je i zgodu kako je izgubio svoj rukopis pjesama u vlaku te pokušao preko medija doći do njega, što je potaknulo mnogo ljudi da se uključe u „potragu“, zbog čega je zaključio kako su putevi poezije prema čitatelju danas veoma apsurdni. Također, za kraj je u intervjuu studentima poručio kako je smisao poezije da se neke stvari prikažu okolnim putem.

 

?>