SPORT

Svjetsko prvenstvo o kojem pričaju svi nogometni fanovi, a zasigurno su za njega čuli i oni koji ne prate nogomet, već je počelo. Dan D, odnosno početak prvenstva pao je na nedjelju 20. studenog utakmicom domaćina Katara i Ekvadora. Svjetsko prvenstvo je većini dobro znano, kao i njegova pravila, no ovogodišnje prvenstvo ima i nekoliko novosti.

Pet zamjena

Nogometni standard koji propisuje tri zamjene po utakmici već su svima urezani u pamćenje, no pandemija Covida primorala je FIFA-u i IFAB da promjeni propise. Naime, tijekom pandemije zbog bolesti ili karantene igrača, IFAB je uveo privremeno pravilo o pet izmjena po utakmici. Jedina restrikcija uz pet izmjena je pravilo tri prekida igre. Dakle, igra se smije prekinuti samo tri puta, a izmjene se mogu obavljati i na poluvremenu te se one neće smatrati prekidom. Pravilo o pet izmjena naknadno je uvršteno u 3. zakon „Igrači“ i ostaje kao trajno pravilo. Stoga, na ovogodišnjem SP-u moguće je zamijeniti 5 igrača.

Novi propis za popis

Jedno od dosadašnjih pravila propisivalo je kako izbornici moraju napraviti popis od 23 igrača koji idu na prvenstvo. Na prvenstvo u Katru izbornici po prvi puta vode 26 igrača. Ovo pravilo daje izbornicima veću kontrolu nad igrom, a igračima mogućnost odmora.

Ispred-iza, riješeno

Najuzbudljiviji i ujedno i najstrašniji trenutak na utakmici je trenutak izvođenja penala. Bez obzira za koju stranu navijali, penal ima svoja pravila. Do ovog prvenstva golman je morao stajati na ili iza gol-crte barem jednom nogom te je to pravilo dovodilo do krivih tumačenja i uzrokovalo nezadovoljstvo igrača i fanova. Kako bi to spriječili, IFAB je donio promjenu u 14. zakonu o penalima koja kaže da golman može biti i ispred crte ako je barem jedan dio stopala na ili ispred nje.

Brži VAR

Naočigled nadogradnja nogometu koja je unaprijedila sudačke odluke imala je jednu poveću manu.  Vrijeme potrebno da se potvrdi ili negira zaleđe bila je predugo, čak 70 sekundi, a sada će to biti svega 20 sekundi. Kako bi se to postiglo, VAR je dobio pojačanje. Uveden je sustav poluautomatske tehnologije kontrole zaleđa koja će paralelno s igrom stvarati 3D verziju terena, igrača i lopte. Pomoćni sudac će uz pomoć sudaca u VAR sobi dobiti jasnu informaciju o zaleđu, a i moguće je implementiranje 3D grafike na male ekrane.

Šećer na kraju

Muškarci su konačno smirili ego i predrasuda prema ženama u nogometu, stoga je ovo Svjetsko prvenstvo konačno dobilo ženske sutkinje. Glavna zvijezda ujedno i glavna sutkinja na nekoj od utakmica prvenstva bit će Francuskinja Stephanie Frappart. Uz Stephanie pojavit će se još dvije sutkinje, Yoshimi Yamashita iz Japana te Salima Mukansanga iz Ruande.

 

Fotografije: Pexels/Pixabay

?>