Film

Fokus današnje filmske industrije većinom je na snimanju „big budget“ filmova koji će svojim studijima donijeti brdo love. Rijetki su filmovi koji imaju srce i dušu, koji promoviraju temeljne ljudske vrijednosti.

Jedan od takvih filmova zasigurno je i „Peanut Butter Falcon“, američki „indie“ film sa skromnim budžetom za današnje vrijeme od 6,2 milijuna američkih dolara Redateljski prvijenac dvojca, Tylera Nilsona i Michaela Scwartza bio je pravo osvježenje protekle godine. „Sokol od kikiriki maslaca“, kao i praktički svaki drugi nezavisni film, imao je limitirano prikazivanje u kinima. Što znači da je pušten u samo nekoliko kina diljem SAD-a. Film je postao pravi hit te je zaradio više od 20 milijuna američkih dolara i bio je najisplativiji nezavisni film 2019. godine.

U glavnim ulogama pratimo Zaka i Tylera, koje utjelovljuju fenomenalni Zack Gottsagen i Shia LaBeouf, krajnje netipičan par prijatelja koje je spojila sudbina. Zak je mladić koji je rođen s Downovim sindromom te koji je primoran živjeti u staračkom domu u kojem za njega odgovara Eleanor (Dakota Johnson), inače zaposlenica tog doma. Njegov san je postati profesionalni hrvač, odnosno kečer, i pohađati hrvačku školu svojeg heroja, „Salt Water Rednecka“ čije video uratke konstantno gleda. Zak je nesretan u domu te pokušava pobjeći, ali mu to prvotno ne uspijeva. Međutim to ga ne sputava u ostvarenju svojih snova te naposljetku uspijeva pobjeći uz pomoć svojeg cimera, te završi u malenom ribarskom brodu lokalnog ribara, Tylera.  

Tyler, problematični lopov i ribar, bori se s nedavnom smrću svojeg brata i to ga odvodi na samodestruktivan put. Krade ulov lokalnih ribara jer on nema licencu. Nakon konfrontacije s njima uništio im je opremu u vrijednosti 12 tisuća dolara te bježi svojim brodom i tako je zapravo upoznao svojeg novog prijatelja, Zaka. Tada započinje njihovo putovanje prepuno pustolovina. Na početku dvojac koji je potpuno različit jedan od drugog, malo po malo ostvaruje prijateljstvo te prikazuje da prijatelji mogu postati obitelj koju možeš odabrati.

Lako je uočiti koliko je zapravo jedan sada već glumački veteran poput Shia uživao glumeći uz novopridošlicu u glumački svijet, Zacka. Dirljiva i autentična priča ispričana na unikatan način te usprkos teškim životnim temama kojima se film bavi, redatelji su uspjeli na ekran staviti film koja će i one hladnog srca ostaviti uplakane i sretne u isto vrijeme. „Feel good“ avantura koja počiva na odličnim izvedbama svojih glavnih glumaca zaslužuje pozornost svih kojima su dosadili visokobudžetni „blockbusteri“, ali i svih ostalih.

?>