Film

Britanska dramska serija „Peaky Blinders“ prati uspon obitelji Shelby, bande iz Birminghama koja svojom moći (često i nasiljem te ilegalnim radnjama) iz svake borbe izlazi kao pobjednik. Serija je s prikazivanjem počela 2013. godine, objavljene su četiri sezone, a produkcijska kuća BBC objavila je kako se Blindersi na televizijske ekrane vraćaju 2019. godine sa 6 novih epizoda.

 

Osnovna radnja

Glava obitelji je Thomas Shelby koji zajedno sa svojom braćom Arthurom, Johnom, Finnom, sestrom Polly i tetom Adaom upravlja Birminghamom. Obitelj se primarno bavi namještanjem konjičkih utrka, ali njihov se obiteljski posao kroz sezone drastično razvija. Sukobi s ostalim bandama, krađe, ucjene, ilegalne radnje, ubojstva i laži svakodnevica su obitelji Shelby.

Thomas, glavni akter ove priče, odlučuje da će napraviti sve kako bi sa svojom obitelji postao najutjecajnija i najmoćnija osoba unutar države. Thomasov ugled i autoritet u stalnom su usponu, a obitelj Shelby je već u prvim epizodama netko kome se ne želite zamjeriti. Naravno, za svaku radnju postoje posljedice, a ako ste moćni Shelby sve što ste u prošlosti napravili doći će vam na naplatu. Prošlost i emocije slaba su točka Thomasa i njegove obitelji, a upravo je taj kontrast ono što ovu seriju čini toliko dobrom. Prošlost i sadašnjost, ljubav i mržnja, legalne i ilegalne radnje, mir i nasilje, smrt i život.

Također, neprijatelji su često osobe koje upravljaju cijelim državama pa iz tog razloga epizode zapravo prikazuju Thomasovu lukavu igru s protivnicima. Da, oružane borbe, puno krvi i prijetnje smrću stalna su stavka ove serije, ali ono što će vas oduševiti su oni trenutci u kojima se dogodi veliki preokret kojeg nitko nije očekivao. Radnja serije započinje 1919. godine te prikazuje i događanja u Engleskoj nakon Prvog svjetskog rata.

Uspješnost serije

O uspješnosti najbolje govori činjenica da je serija 2018. godine proglašena najboljom dramskom serijom od strane Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti, a na dodjeli nagrada pisac serije Steven Knight kazao je kako je cilj serije prikazati obitelj Shelby između dva rata, što znači da će serija biti nastavljena kroz još nekoliko sezona. Najavljeno je i kako će peta sezona serije biti prikazivana na programu BBC One, najgledanijem televizijskom programu Velike Britanije.

Jedan od glavnih razloga uspješnosti ove serije, osim radnje, je i vizualnost. Prvi automobili, odjeća, frizure, zadimljeni pubovi, krajolik, uski kanali, mračne i prljave ulice Birminghama, bučne tvornice. Sve ove slike savršeno su prikazane te uklopljene u radnju čime stvaraju vrlo visoku dozu autentičnosti. Ukratko, uspjeh ove serije leži u odličnoj glumi, zanimljivoj radnji i predivnim scenama Birminghama iz 1920-ih.

?>