U Hrvatskoj ima 12.500 registriranih pčelara. Domaćica Janica Gašpari iz Virja jedna je od njih. „Zarada je dobra ako je godina dobra. Tu su i velika ulaganja. U ovom se poslu mora biti uredan i pažljiv. Mora mu se posvetiti kako bi postao uspješan. Potrebna su velika odricanja i upornost“, rekla je Janica.

Proizvodnju meda započela je zajedno sa sada pokojnim mužem još 1986. godine kada su nabavili dvije košnice. Iduće godine bilo ih je deset, a uskoro i četrdeset. Unatoč tome što je svaki novi početak težak, nisu odustajali. U početku su imali velika ulaganja, stoga su štedjeli gdje su stigli. Dio troškova smanjili su tako što su nakon nekog vremena sami počeli izrađivati košnice. Koristili su se malom vrcalicom za med, potom većom, a danas posjeduju onu digitalnu. Nož za skidanje meda, zaštitna odjeća i dimilica ostatak je obvezne opreme kojom Janica obavlja posao.

Posjeduje dva stacionarna pčelinjaka od kojih je jedan u vinogradu, a drugi u stražnjem dvorištu kuće. Danas brine o 167 košnica, odnosno o desetak tisuća pčela.

Ispričala nam je da pčele skupljaju med u rasponu od 3 kilometara zračne linije. Pčele počinju skupljati prvi med krajem travnja ili početkom svibnja, a sve ovisi o vremenskim uvjetima. Cvjetovi voćaka, maslačaka, uljane repice i ostaloga proljetnog cvijeća do kojih pčele dolaze zaslužni su za nastajanje prvog meda, takozvanog cvjetnoga. Cvjetni med pčele skupljaju do cvatnje bagrema, a bagremov med do kraja lipnja. Cvatnjom kestena i lipe u srpnju pčele počinju skupljati i ove vrste meda. Postoji i livadni med, no Janica ističe da ne nastaje često.

kosnica

Krajem kolovoza i početkom rujna Janica kuha šećerni sirup za uzimljavanje pčela i zaštitu od parazita nozemoze. Tijekom ljeta triput dimi košnice kako bi pčele dodatno zaštitila od nametnika varoe. Zadnje, četvrto dimljenje, obavlja u jesen.

Vrcanje meda obavlja digitalnom vrcalicom, a gotov med sprema u spremnike. Dio prodaje u staklenkama, a dio u velikim spremnicima za otkupljivače meda. Kako bi svoj med prodala, mora obaviti i detaljnu analizu kojom se provjerava kvaliteta i čistoća meda.

U virovsku Udrugu vinogradara, voćara i pčelara uključila se 2012. godine. Iste godine postaje i članicom pčelarske udruge Lipa Koprivnica. Osim na godišnjim skupštinama i predavanjima, Janica često prisustvuje i druženjima koja pčelari organiziraju na svojim pčelinjacima. Članica je i Udruge umirovljenika i društva Naša djeca Virje.

Poučena svojim iskustvom, smatra da pčelarstvo ima dobre i loše strane. Prednošću smatra to što može raditi i prodavati svoje proizvode od kuće. Radi i propolis za osobne potrebe koji se koristi za dišne puteve, upale i zacjeljivanje rana.

?>