KOMENTARI

Tijekom svake od prošlih epidemija/pandemijana veliku pozornicu izašli su mediji suptilnotjerajući strah u kosti ljudima. Trebaju postojati mjere sigurnosti, ali nije normalno da se trgovine opustoše kao da sutra ne postoji.

Moderni mediji, kao i mnogi političari pokušavaju u sve nas uvući iracionalni strah zbog trenutne pandemije koronavirusa. Ne možemo otići na internet, a da nas ne bombardiraju svakojakim strašnim informacijama o virusu koji će nas sve „pojesti“ žive. U gotovo cijelom svijetu otkazana su sva veća okupljanja, uključujući sportska događanja, koncerte, pa čak i izlaske vikendima u noćne klubove.

Prije dva tjedna, guverner Havaja, David Ige, proglasio je izvanredno stanje u toj saveznoj državi, i prije nego je koronavirus stigao do tamo. Klasičan primjer masovne histerije koja se događa u cijelom svijetu. Masovna histerija uzrokovana modernim medijima.

Ljudi! Duboko udahnite. Razmišljajte racionalno. Koristite zdrav razum.

Koronavirus je oblik virusa koji se prenosi između životinja i ljudi. Neki virusi uzrokuju običnu prehladu, dok drugi uzrokuju nešto ozbiljnije bolesti. Ovo nije prvi put da neki oblik koronavirusa izazove paniku među ljudima. Ako imate bolje pamćenje, zasigurno se sjećate SARS-a koji je bio „u modi“ 2002. godine, a deset godina kasnije izbila je epidemija MERS-a. Siguran sam da se sjećate i ptičje gripe, kao i svinjske gripe. Relativno nedavno je bila Ebola, a nakon toga i Zika virus.

Tijekom svake od tih epidemija / pandemija na veliku pozornicu izašli su mediji suptilno tjerajući strah u kosti ljudima koji iznova nasjedaju na isto. Apsolutno se slažem da trebaju biti pojačane mjere sigurnosti, kao i pojačano održavanje higijene kod ljudi, jer naposljetku, bolje je spriječiti nego liječiti, no nije normalno da se ljudi, poput kojekakvih životinja, bore za zadnji komad WC papira u trgovini, kao da sutra ne postoji.

Moja topla preporuka: hranite se zdravo, živite zdravo, perite ruke redovito. Nije rješenje zatvoriti se u četiri zida i čekati bolja vremena. A ako želite tako postupiti, onda si upalite legendarne Prljavce i Zaustavite Zemlju, te čekajte novu sezonu South Parka u kojoj će, siguran sam, tvorci te podjednako legendarne animirane serije pronaći načina kako ismijati nepotrebne trtaroše u novoj parodiji apokalipse.

foto:CapX

?>