Izložbe

Gradski Muzej Đurđevac već neko vrijeme nosi epitet prave umjetničke meke i ruši sve rekorde posjećenosti. U muzeju koji je u mali gradić Đurđevac doveo kultnog Picassa i Marca Chagala, a u petak je otvorena izložba najpoznatijeg nadrealista i umjetnika – genija Salvadora Dalija.

Izložba je nastavak suradnje muzeja s kolekcionarom Richardom Mayerom čija Dalijeva kolekcija broji čak 1500 djela. U Đurđevac je tako stiglo 123 djela iz njegove kolekcije. Teoretičari umjetnosti opisuju da je Dalijeva nezasitna znatiželja vodila njegovu istraživanju mnoštva područja i razvijanju različitih tehnika u kojima je stvarao. Stoga je vrijednost ove izložbe, iako ne donosi najpoznatija Dalijeva djela, upravo u tome što obuhvaća čitav Dalijev opus iz više stvaralačkih ciklusa.

Izložba predstavlja njegov crtački talent i majstorstvo u grafičkim tehnikama, ali i veliki opus njegovih ilustracija klasičnih i suvremenih djela poput Božanstvene komedije, Don Quijota i Alise u zemlji čudesa. Osim grafičkih radova mogu se vidjeti i drvorezi, radovi u tušu, suhoj igli i olovci, akvarelu, gvašu, a najzanimljiviji dio su izlošci predmeta. Dali nije bio samo slikar i ilustrator, već je svoju umjetnost pretočio na razne sfere umjetničkog izražavanja. Između ostalog radio je za modne časopise, dizajnirao je nakit, interijere kuća, stanova, izloga te scenografije predstava.  Tako posjetitelje imaju prilike vidjeti kovčeg u kojem se čuvaju radovi iz ciklusa Recepti za besmrtnost po kojoj izložba nosi ime ili primjerice dvije tapiserije sa njegovim prepoznatljivim motivima i potpisom.

 

„Ovom nadasve plodonosnom umjetniku omiljena tema razgovora bila je kako postati genijem. U svoja djela uklapao je krajolike dajući im čudesne oblike. Svoje halucinacije i vizije utkao je u brojne kompozicije ocrtavajući se kao jedinstven i osebujan umjetnik moderne umjetnosti.“ – rekla je ravnateljica gradskog muzeja Edita Janković Hapavel na otvorenju izložbe.

 

Otvorenju izložbe nazočio je i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči koji je naglasio da je ova izložba nastavak jedne velike priče koju provodi gradski muzej u suradnji s gradom s ciljem razvoja turizma. Prošle godine muzej je zabilježio rekordnih 15 000 posjetitelja koji su imali prilike razgledati i ostale znamenitosti ovoga grada. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podržalo je izložbu uvrstivši je u preporuku posjeta školama diljem Hrvatske, pa se nadaju i obaranju ove brojke posjetitelja.

Svojim radovima Dali je nastojao cijelog svog života šokirati i umjetnike, ali i svoju publiku. Tako sve posjetitelje ima prilike dijelom svojeg stvaralačkog opusa šokirani i zaokupiti  i u Đurđevcu sve do 31. listopada ove godine do kraja je izložba otvorena za posjetitelje.

?>