Zdravlje

Danas gotovo četvrtina stanovništva boluje od neke vrste alergije, a sklonost alergijama je nasljedna ili urođena.

Alergija je burno reagiranje našeg imunološkog sustava na neke (inače bezopasne) čimbenike iz prirode koji se nazivaju alergenima ili antigenima. Najčešći oblici alergija su alergija na prašinu, grinje te pelud.

Pelud se često naziva najsnažnijim prirodnim aeroalergenom, što znači da se najviše prenosi putem zraka. Pelud je najčešći uzročnih alergijskih bolesti dišnog sustava, posebice u razvijenijim zemljama. Djeluje na oči, nos te nosnu šupljinu jer su njegova zrnca prevelika da bi dospjela u dišne puteve. Simptomi peludne alergije su kihanje, začepljenost i svrbež nosa te suzenje, crvenilo i svrbež očiju.

Peludna alergija, odnosno polinoza, pojavljuje se svake godine u vrijeme oprašivanja (polinacije) biljaka. Sezona peludne alergije traje od ranog proljeća do kasne jeseni, a najviše alergenu pelud imaju lijeska, joha, breza, pelin, ambrozija te razne vrste trava.

U nastavku se nalazi peludni kalendar za kontinentalnu Hrvatsku 2019. godine gdje je prikazana koncentracija peludi određenih biljaka za svaki mjesec. (Izvor: http://www.stampar.hr/hr/peludni-kalendar-za-kontinentalnu-hrvatsku)

Peludni kalendar

 

foto: majakurtovic.com 

?>