Izložbe

Leona Vertuš, studentica diplomskog studija medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, u četvrtak 10. svibnja otvorila je samostalnu izložbu u KKC Pixel.

Na zidovima Pixela tako je izložena serija dizajnerskih radova iz područja tipografije, na čemu je Leona radila u sklopu svojeg završnog rada. Tipografija je, kako kaže rječnik hrvatskog jezika, ‘umjetnost i vještina oblikovanja teksta pomoću raznih tipova slova, različitih veličina slova i različitih proreda (vodoravnih i okomitih) između slova’.

O samoj izložbi i odazivu na otvorenju Leona nam je rekla: ‘Razlog zašto sam počela oblikovati fontove vrlo je jednostavan. Inače sam jako lijena osoba pa je čudno što sam se upustila u ovaj dugotrajan i zahtjevan proces rješavanja zadataka. Svejedno, zaključila sam da je previše naporno pretraživati fontove i odabrati baš onaj pravi za projekt koji radim, da on odgovara svim zahtjevima projekta pa sam krenula u dizajn i oblikovanje slovnih znakova kako bi svaki projekt koji radim bio u potpunosti ono što on zahtjeva i točno ono što ja želim.

Otkrila sam da mi je tako puno jednostavnije uspostaviti komunikaciju bez ilustracija, boja i fotografija koristeći samo slova kroz dizajn, tipografsku primjenu i oblikovanje informacije. Isto sam koristila i u postavu izložbe s čijim sam ishodom jako zadovoljna znajući da sama tipografska kultura nije popularizirana, no odaziv otvorenju izložbe i buđenju zanimanja i napretka za tipografiju kod studenata pokazao se pozitivnim, što je i bio cilj predstavljenih radova.’

U nastavku priredili smo galeriju fotografija s otvorenja izložbe.

Foto: Krešo Puklavec

 

?>