Hrvatska

Prema podacima iz 2019. godine svaki stanovnik Europske unije u godini dana proizvede 486 kilograma otpada. Hrvat u godini proizvede 416 kilograma, a od toga se reciklira samo 98 kilograma.

Nakon što nauče hodati i govoriti, djeca kreću u vrtić. Jedna od tema koju djeca obrađuju u vrtiću jest recikliranje. Uče da je to postupak u kojem se odvaja ponovno upotrebljiv materijal, stavlja u za to predviđene vreće ili kontejnere te se prerađuje za ponovnu upotrebu. Za vrijeme osnovne škole, dijete ima zadatak samo reciklirati papir kroz opisani proces u knjizi. Također su škole kao odgojno obrazovne ustanove opremljene prostorima za reciklažu. Uz takvu podlogu i zakone o recikliranju koje imamo, sramotno je ono što čeka Hrvatsku.

Godine 2015. krenula je obaveza recikliranja u svim dijelovima Hrvatske. Ipak, neki gradovi su sa tom obvezom krenuli i nekoliko godina kasnije. Nakon što je zakon krenuo na snagu, građanima su se dijelili letci s opisom recikliranja i što moraju u koju vreću ili kantu staviti. Među građanima je nastalo čuđenje i nezadovoljstvo jer su se našli i oni koji su tvrdili da o tome nisu obaviješteni. Početkom 2019. godine Zagreb je proglašen vodećim gradom u Europskoj uniji u nerecikliranju otpada. Ipak, suprotna slika dolazi iz grada Preloga na sjeveru Hrvatske. Međimurska županija je poznata po recikliranju i vodeća je u tome u Hrvatskoj, a grad Prelog odvaja čak 65,25 posto otpada i reciklira ga.  Cilj Europske unije je bio da Hrvatska do 1. siječnja 2020. reciklira 50 posto svoga prikupljenoga otpada. Sada je srpanj i reciklira se tek 22 posto otpada, a na početku godine smo već trebali biti na 50. Za godinu i pol, točnije 2022., trebali bismo imati 11 reciklažnih centara da bi se do 2030. potpuno prestao taložiti otpad koji se može reciklirati na odlaglište. Godinu i pol prije tog roka Hrvatska ima tek 2 centra. Na kraju godine platit ćemo kaznu u iznosu od 40 milijuna eura. Isti scenarij zadesio je i Italiju, nakon plaćene prvotne kazne plaćali su još 42,8 milijuna eura svakih šest mjeseci do ispunjenja uvjeta.

U koliko ćemo navrata plaćati kaznu, nije samo na političarima i ministrima, nego i na građanima. Hoće li se žaljenje i šok građana odraziti samo na Facebooku ili ćemo konačno izaći na ulicu, to je na nama. I tuđe smeće je naše smeće.

?>