DRUŠTVO

Jučer je na Sveučilištu Sjever u sklopu kolegija Napredno praktično novinarstvo: tiskani mediji doc. dr. sc. Lidije Dujić održan okrugli stol studenata treće godine novinarstva i učenika Gimnazije “Fran Galović” iz Koprivnice koji od ove godine imaju mogućnost slušati fakultativni predmet Medijska kultura kod profesorice Nine Tadić.

Sveučilište Sjever i Gimnazija “Fran Galović” već nekoliko godina uspješno surađuju, no ovo je prvi put kako su se gimnazijalci pridružili studentima na nastavi u kampusu i s njima razgovarali o današnjem položaju novinara i novinarstva, proizvodnji i recepciji medijskih sadržaja, kao i o prednostima odnosno nedostacima online medija.

Studentice Matea Hunjed i Paulina Mlinarić bile su moderatorice okruglog stola na temu Digitalna konvergencija medija – prednosti & zamke. Uvodno su se osvrnule na standarde profesionalnog novinarstva i na primjerima iz hrvatskih medija pokazale kako se krše – i u tiskanim medijima i na portalima.

Srednjoškolci i studenti došli su do zajedničkog zaključka kako pojedini portali koji su iznimno čitani na našim prostorima ne koriste u dovoljnoj mjeri prednosti online medija poput multimedijalnosti i nelinearnosti, a sve zato kako bi bili brži od konkurencije.

DSC_0013

Također, profesorica Tadić nam otkriva kako je došlo do ideje, a zatim i same realizacije fakultativnog predmeta Medijska kultura. “Takav proces inače traje i do dvije godine budući da profesori moraju smisliti koncept cjelogodišnje nastave što je uglavnom najveći problem” te nastavlja: “Imali smo sreće jer je već gotov silabus imala Elektrostrojarska škola u Varaždinu koja nam je ponudila svoj cjelogodišnji program pod nazivom Medijski projekt.” Naposljetku je Gimnazija “Fran Galović” promijenila naziv u Medijska kultura, iskomunicirala s Ministarstvom obrazovanja te im predložila ovaj fakultativni predmet koji je prihvaćen i u relativno kratkom roku realiziran, točnije od ideje do realizacije prošlo je 6 mjeseci.

Profesorica Tadić ističe kako je bilo veliko zanimanje učenika za Medijsku kulturu zbog čega su morali ograničiti broj učenika za prvu godinu izvođenja pa ih je upisano 11, a od sljedeće školske godine planiraju “povećanje kvote” jer baš poput studenata i profesorice Dujić, i ona smatra kako je medijska pismenost iznimno važna u današnjim vremenima kada smo okruženi gomilom medijskog sadržaja koju građani sve manje znaju selektirati i konzumirati.

DSC_0014

Prvi okrugli stol sa srednjoškolcima na Sjeveru prošao je u opuštenoj, neformalnoj atmosferi te su studenti i gimnazijalci predložili – ponovni susret u sljedećem semestru.

?>