Glazba

Ogenj, sada već dobro poznati bend iz Koprivničko-križevačke županije, folk rock je sastav koji je nastao 2015. godine.

Kao prvi osvinači benda navode se Tomislav Mihac Kovačic, bendov glavni vokal koji također svira bisernicu (za one koji ne znaju, to je najmanja tamburica u tamburaškom sastavu), i Nikola Terzić koji je na bassu, a i na bek vokalu. Kasnije tog tjedna pridružio im se i gitarist Filip Kušnjer, a tek godinu kasnije u svibnju mlada koprivnička violinistica Tara Knežević. Konačni oblik današnjeg sastava dobivaju početkom 2017. godine kada se bendu pridružuje i Denis Kuzel, koji je zamijenio tadašnjeg bubnjara Karla.

Osnovna želja Tomislava i Nikole bila je stvarati folk-rock glazbu s tekstovima na kajkavskom narječju sa ponekim tradicionalnim instrumentima. U samim počecima gledali su da pjesme budu više folk-rock aranžmana dok se, kako kažu, posljednih mjeseci ne ustručavaju ugrabiti u koštac i s indie-folk i punk rock žanrovima. Do ožujka ove godina odsvirali su oko 24 koncerata i to u nepunih godinu dana po cijeloj Hrvatskoj, u što se ubrajaju gradovi Zadar, Rijeka, Gospić, Zagreb, Varaždin, Čakovec, Prelog i naravno, Koprivnica.

16427301_719614734878428_1968558433958219628_n

No, iako pjevaju na hrvatskom jeziku i to na kajkavskom narječju. nije ih zaustavilo da nastupaju van granica Lijepe Naše. Tako su posjetili, primjerice, i Ljubljanu. Kažu kako se vesele svakom nastupu i daju sve od sebe na pozornici kako bi ljudima priredili što bolju atmosferu i doživljaj.

Spot za pjesmu ‘Lepa Mara’ na Youtube-u pregledalo je malo više od 5,000 ljudi, a snimanje spota trajalo je tek jedno popodne i večer u Goričkom gdje održavaju probe. Od tada snimili su i live spot za pjesmu ‘Hote Hote’ u zagrebačkom Vintage Industrial Baru na nastupu s Cinkušima, te u budućnosti planiraju snimanjem spotova promovirati svoju glazbu.

Što se tiče daljnjih nastupa, kažu kako im je raspored sve gušći te su već bukirani za dobar dio 2017. godine. Za one koji kažu kako Koprivnica nema nekakvu rock scenu ili koncerte koji bi zadovoljili rock populaciju ovog podravskog grada, band Ogenj se po tom pitanju ne slaže i navodi kako Koprivnica posljednjih godina ima odlične bendove i izvođače poput Letarga, Moskau, Miroslava Evačića, Annu Moor, Rens Argoe i Blue HourFerry. Definitivno se mora spomenuti i RockLive festival koji s godinama postaje sve posjećeniji te udrugu Mamuze koje aktivno rade na promociji urbane kulture Grada.

?>