DRUŠTVO

U koprivničkoj gradskoj knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ u subotu je održana jubilarna deseta TEDx konferencija na kojoj su četiri govornika predstavila svoje ideje i promišljanja vezana za igre, knjige i medije.

TEDxKoprivnicaLibrary je konferencija koja se petu godinu održava u Koprivnici. Do sada je publika mogla čuti i upoznati preko 50 govornika, dok je na subotnjoj konferenciji riječ održalo njih četiri. Ove godine su u fokusu bile tri teme za koje ponekad nismo ni svjesni da nas oblikuju od najranije dobi, a to su igre, knjige i mediji.

Na početku konferencije prikazan je uvodni video o općenitim informacijama o TEDx konferencijama. Zatim su koprivnički knjižničari naglasili kako ovoga puta sve najave gostiju i slično neće ići uživo, već putem video projekcija. Također su napomenuli kako će to biti 10. konferencija do sada održana, a 5. obljetnica od održavanja u koprivničkoj gradskoj knjižnici.

Kao prvi govornik na scenu je stupio Albert Vučinović, diplomirani glazbenik i matematičar koji radi kao profesor klavira u koprivničkoj glazbenoj školi. Kao svoju najveću strast istaknuo je slaganje kockica, predstavivši ideju o tri vrste blokova te koja je korist od njih i zašto nam trebaju. Prikazao je svoju ideju o tri vrste kockica od kojih se može složiti doslovno sve. Ujedno je pokazao nekoliko primjera koje je složila njegova obitelj.

Sljedeća se predstavila Diana Bekavac, poznata kao voditeljica financija i administracije u K-zoni, udruzi najpoznatijoj po voxfeminae.net neprofitnom mediju, Vox Feminae festivalu i društvenoj igri Strašne žene. Kao najbolju ideju u svojoj karijeri istaknula je društvenu igru Strašne žene koja predstavlja žene koje su svojim djelovanjima utjecale na svijet. Prepričala je kako je došlo do ideje o strašnim ženama, tok cijelog projekta te kako su se snašli vezano za financiranje društvene igre.

Zatim se putem video projekcije koprivničkoj publici obratila Marija Mraz, predstavivši udrugu Bolje sutra, odnosno udrugu osoba s invaliditetom Grada Koprivnice. Predstavila je i njene ciljeve kao što su poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom te promjene koje su uspjeli napraviti u Koprivnici.

Nakon toga slijedila je nagradna igra i pauza od 20 minuta na kojoj su se publika i govornici mogli okrijepiti uz zalogajčiće i piće koje su pripremili koprivnički knjižničari.

Poslije pauze uslijedio je razgovor s Anne Beate Hovind iz Osla putem Skypea koja se bavi nadgledanjem umjetnosti u javnim prostorima. Trenutni fokus usmjerila je na Knjižnicu budućnosti koju je osmislila umjetnica Katie Paterson. Publici je govorila o projektu koji će se otvoriti 2114. godine! Naglasila je kako su stabla za papir na kojem će biti tiskane knjige već posađena u šumi Nordmarka, nedaleko od Osla. Tekstove pišu naši suvremenici, no to će ostati tajna do otvaranja 2114. godine.

Kao zadnji govornik predstavio se novinar koji se tim poslom bavi preko 40 godina – Željko Krušelj. U medijima se okušao u raznim ulogama kao što je komentatorska, urednička, kolumnistička i reporterska zbog čega se može reći kako mu je novinarstvo u malom prstu. Objavio je desetak knjiga, a trenutno radi kao docent na Sveučilištu Sjever. Krušelj nam je pomogao odgovoriti na pitanje: „Trebaju li mediji novinare?“. Govorio je o građanskom nepovjerenju u novinare, ali i generaliziranju kako su svi novinari loši te da ih građani ne trebaju. Postavio je zanimljivu usporedbu koje se odnosi na odlazak kod liječnika koji nije završio medicinu, već je pročitao nekoliko knjiga o medicini. Smatra kako mnogi ne bi otišli takvom liječniku na pregled. Ovom usporedbom htio je pokazati kako građani trebaju novinare te da treba vjerovati poštenim i kvalitetnim novinarima. Također treba im dati prostora kako bi se izrazili i kreirali istinitu medijsku sliku.

Posljednjim govornikom deseta koprivnička TEDx konferencija došla je do samoga kraja te su zaključnu riječ putem video projekcije održali knjižničari Petar i Maja. Zahvalili su se publici i govornicima i pozvali na daljnje praćenje TEDx konferencija u Koprivnici.

Foto: Dunja Lukavečki

?>