Zdravlje

Dana 23. listopada 2018. godine u Sveučilišnom centru Koprivnica održana je Edukacijsko-iskustvena radionica Udruge slijepih. Gosti radionice bili su Josipa i Mario iz Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije.

Za vrijeme radionice gosti su objasnili kako prići slijepoj osobi te koliko je njima bitna komunikacija kada im netko pokušava pomoći. Studentima su pokazali svoje mobitele koji su namijenjeni slijepim osobama, ali isto tako pričali i o ostalim uređajima koji se sve više njima prilagođavaju. Na radionici studenti su se mogli poistovjetiti sa slijepim osobama preko naočala koja prikazuju različita oštećenja vida. Isto tako, mogli su pokušati hodati sa povezom na očima i bijelim štapom.

Josipa i Mario su objasnili kako je pas vodič velika pomoć, ali nije i rješenje. Trenutno u Koprivničko-križevačkoj županiji postoje dva psa vodiča, a mogu ih dobiti osobe koje su i prije mogle samostalno funkcionirati. Također, dresura psa je dugotrajan proces i košta oko 20.000,00 kn.

Gosti su naglasili da je ključ svega – kod osoba oštećena vida – prihvatiti to i ne smatrati nedostatkom, već bez obzira na to ostvarivati svoje svakodnevne obveze i životne ciljeve.

?>