Akademska čestitost

Grad Koprivnica u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever, a u sklopu projekta EvCC, organizirao je dvodnevnu besplatnu radionicu na temu elektromobilnosti. Radionice su se održale u četvrtak i petak, 31.01. i 01.02. u Sveučilišnom centru Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

Radionicu je  u četvrtak ujutro u 9 sati otvorila zamjenica gradonačelika, Ksenija Ostriž, a pozdravila je sve prisutne goste koji su bili iz svih dijelova Lijepe naše. Cilj radionice bio je upoznati predstavnike poslovnog i javnog sektora o tehnologiji vozila na električni pogon te infrastrukturi za punjenje takvih vozila kako bi se podigla svijest o prednostima korištenja vozila na električni pogon. Broj polaznika bio je oko 40 po danu, a na predavanjima se govorilo o osnovnim pojmovima vezanim za elektromobilnost, mehaniku, funkcionalnosti i specifikacije električnih vozila, specifičnosti upravljanja, vlasništva i održavanja električnih vozila te razlike u odnosu na konvencionalna vozila. Na svakome predavanju raspravljalo se o drugoj temi pa se tako razgovaralo o mreži punionica iz perspektive jedinice lokalne samouprave, širenju i razvoju infrastrukture punionica, punionicama za električna vozila, mrežama punionica iz perspektive investitora, barijerama za implementaciju električnih vozila te budućim trendovima u razvoju elektromobilnosti.

___________________________________________________________________________________

Radionica o električnoj mobilnosti svakako je izuzetno važna za Sveučilište iz više razloga. S jedne strane pokazuje se povezanost između Sveučilišta Sjever i grada Koprivnice koji je jedan od partnera unutar ovog samog projekta. Vidi se sinergijski efekt toga združivanja akademske zajednice, lokalne zajednice i gospodarstva u poticanju elektromobilnosti i održivosti i one konačne strategije stvaranja smart cityja odnosno smart društva u samoj budućnosti. Za Sveučilište Sjever naravno da je to izuzetno važno zato što smo kao domaćini  predstavili i naše Sveučilište, preddiplomski i diplomgski studij  koji su vezani za održivu mobilnost i logistiku i očekujemo, naravno, ne samo nove studente, nego očekujemo i moguću buduću suradnju na novim projektima s gradom Koprivnicom i sada novim partnerima iz gospodarstva koji su došli. Svi oni su potencijal ne samo za nas kao Sveučilište, nego je to i bazen firmi u kojemu će danas-sutra naši studenti raditi. – Izv. prof. dr. sc. Krešimir Buntak, pročelnik Odjela za logistiku i održivu mobilnost o tome koliko je radionica važna za Sveučilište Sjever

___________________________________________________________________________________

Kroz dva dana održavanja radionica, polaznici su stekli uvid u osnove vozila na električni pogon s pripadajućom infrastrukturom, ali i dobili informacije o barijerama implementaciji električnih vozila te budućim trendovima u razvoju elektromobilnosti. Polaznici, kao i svi zainteresirani, imali su mogućnost probne vožnje električnim automobilom, Nissan Leaf-om.

?>