Info

Kako naučiti osnove kodiranja, početi razmišljati kao programer pa čak i napraviti jednostavnu igru – naučili su studenti na prvom Satu kodiranja koji se u ponedjeljak, 7. prosinca, održao na Sveučilištu Sjever.

Sat kodiranja (Hour of Code) pokret je koji je obuhvatio desetke milijuna učenika i studenata diljem svijeta. Održava se u sklopu Tjedna edukacije o IT znanosti, i to od 7. do 13. prosinca s ciljem promicanja svijesti o važnosti informatičke pismenosti.

Radionica je okupila 15-ak studenata koji su se s ovom vrstom IT-a susreli prvi put, a učenju su prionuli s puno entuzijazma. Dario Jurčević oduševljen je opuštenom atmosferom i jednostavnošću radionice:

„Odlično smo se zabavili i pritom nešto naučili. Ovo mi je prvi put da sudjelujem u nekoj radionici izvan nastave i svakako ću nastojati doći ako se nešto slično organizira u budućnosti. Osim onoga što smo savladali na satu, otkrio sam brojne stranice na kojima mogu sam nastaviti proučavati kodiranje, pa čak i steći priznate certifikate.“

Sudjelovanje u ovom programu potaknuo je Poduzetnički inkubator grada Koprivnice, a organizaciju na Sveučilištu preuzeo je Ured za razvoj karijera (alumni), potporu studentima i cjeloživotno učenje. Sat je vodio Domagoj Trojko koji je izrazio zadovoljstvo brojem nazočnih studenata i njihovom voljom za učenjem:

„Studenti su se sjajno snašli i pokazali da svatko može savladati osnove programiranja. Na zabavan smo način svim početnicima otvorili svijet kodiranja. Za sudjelovanje na radionici nije potrebno nikakvo iskustvo – trebate jedino računalo i pristup internetu.“

Sveučilište Sjever otvoreno je za slične projekte u budućnosti:

„Postoje brojne akcije slične vrste i aktivno tragamo za onima koje bi mogle biti korisne našim studentima. Ohrabrujemo studente da sami pronađu zanimljive projekte i prijave ih nama kako bismo mogli organizirati radionice za sve zainteresirane. Za prvi put je bilo odlično“, zaključio je Trojko.

?>