Hrvatska

Zagrebački velesajam i ove je godine nastavio tradiciju pa je tako održan 39. međunarodni sajam knjiga i učila, poznatiji kao Interliber. Održan je od 8. do 13. studenog, a ljubitelje knjiga dočekali su puni paviljoni 5 i 6.

Knjigoljupci su imali priliku uživati u više od 1000 naslova sa nevjerojatnih 90% popusta, pa se tako imalo prilike pronaći knjige od svega desetak kuna. Uz carstvo knjiga, van paviljona nudila su se razna jela i pića.

Kako bi iskustvo bilo vrijedno prepričavanja, organizatori su se pobrinuli za program koji je trajao od srijede, a uključivao je upoznavanje i druženje sa autorima kao što su Sanela Vrkljan, Goran Gerovac, Stipe Božić, Sanja Polak, Sanja Pilić, Miro Gavran i mnogi drugi. Uz to organizirane su promocije novih izdanja, programi na pozornici u paviljonu 6, okrugli stolovi, razgovori s književnim kritičarima, književne radionice, predstavljanje nakladničkih tvrtki, stručni skupovi i dječje radionice na štandovima.

Veliki nakladnici kao što su Mozaik, Školska knjiga, Profil i Lumen bili su u prvom planu i zainteresirali su mlađu populaciju svojim novim izdanjima, a stariji posjetitelji uživali su u VBZ, Nakladi Slap, Ibis grafici i mnogim drugim zanimljivim nakladništvima. Za najmanje posjetitelje organiziran je i Znanstveni kvart, posebno osmišljen dodatni sadržaj, gdje su mališani uživali u interaktivnoj popularizaciji znanosti kroz prenošenje znanja na praktičan i zabavan način.

Osim hrvatskih nakladnika koji su još jednom dokazali sposobnost privlačenja raznih ljubitelja knjiga, sajam je ponudio i dvije nacionalne izložbe, Narodne Republike Kine i Republike Srbije.

“Očekivali smo veće popuste. Mnogi nakladnici nude popust od samo 10 kuna, što je prilično razočaravajuće.”, “Iznenađeni smo ponudom starih gramofonskih ploča. Pronašli smo neke od legendarnih glazbenika i ništa nije skuplje od 50 kuna.”, samo su neki od komentara posjetitelja. Većina posjetitelja složila su se oko nevjerojatnog ugođaja i atmosfere, te su usput najavili i svoj dolazak iduće godine.

Ulaz u sajam za sve posjetitelje bio je besplatan, a za pokroviteljstvo se pobrinulo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

?>