SPORT

Peto europsko studentsko natjecanje Euroijada ove je godine održano u Krakovu. Od 13. do 16. studenoga studenti iz 15 europskih država natjecali su se u devet atraktivnih disciplina, a Sveučilište Sjever imalo je svoje predstavnike u natjecanju iz muške odbojke.

Odbojkaški susreti održani su u dvorani AWF, usred velikoga sportskog kompleksa krakovskog Fakulteta za sport i fizičku kulturu.

Pod vodstvom trenera Kristijana Kešine i predsjednika Saveza sportskih udruga Sveučilišta Sjever profesora Nedjeljka Pavleca, momčad je odigrala dvije utakmice u skupini B odbojkaškog turnira.

Ekipa Univerziteta Singidunum iz Beograda bila je prvi protivnik Sveučilišta Sjever. Dugačko putovanje autobusom do Krakova i ranojutarnji termin utakmice nisu povoljno djelovali na formu odbojkaša sa Sjevera. Nakon neizvjesnog početka u kojem su Sjevernjaci držali egal, Beograđani su se uspjeli odvojiti i završiti set pobjedom 21 : 12. Drugi set bio je znatno izjednačeniji, i to sve dok motivirani protivnici sa Singidunuma nisu osvojili nekoliko prijelomnih poena i na kraju slavili s 21 : 14.

DSC00218

Sat vremena kasnije odbojkaši sa Sjevera zaigrali su protiv beogradske ekipe s Filološkog fakulteta. Momčad za koju nastupa čak pet igrača, koji redovito treniraju u beogradskim klubovima, bila je jedan od favorita turnira.

Razbuđeni igrači Sveučilišta Sjever ovom su protivniku pružili znatno čvršći otpor. Prvi je set donio nekoliko sjajnih izmjena i samo je malo snage i sportske sreće nedostajalo za to da favoriti dožive neugodno iznenađenje. Posebno se istaknuo Filip Dolenc koji je atraktivnim primanjima svoju ekipu držao u igri do neizvjesne završnice u kojoj je prevagu odnijela uigranost beogradskih odbojkaša. Set je završio pobjedom srpske ekipe 21 : 15.

U drugom su setu odbojkaši Sjevera krenuli na sve ili ništa. Najbolje odigrani dio turnira bio je izjednačen od početka do kraja. Odličan blok zaustavio je beogradske pucače, a napad je konačno proradio. Pri rezultatu 16 : 16 prevagnula je bolja fizička pripremljenost Beograđana, ali i nekoliko nesretno promašenih servisa momčadi sa Sjevera. Set je završio rezultatom 21 : 18.

DSC00638

Trener Kristijan Kešina nije bio zadovoljan ispadanjem u grupnoj fazi turnira, ali je ipak pohvalio zalaganje svojih igrača:

„Odigrali smo dvije teške utakmice. Vidljivo je da je dugačko putovanje dan prije nastupa ostavilo traga na mojim igračima. Unatoč tome, jasno je da su dečki dali sve od sebe. Protivnici su bili svježiji i bolje uigrani, a ipak nam je nedostajalo samo malo sreće za to da u drugoj utakmici pobijedimo i prođemo u drugi krug. Nadam se da ćemo ostati na okupu jer sam siguran da će rezultati na predstojećim turnirima biti bolji.“

Nakon sportskog dijela uslijedilo je razgledavanje prekrasnog centra Krakova i zasluženo opuštanje umornih igrača. Posjetom koncentracijskom logoru Auschwitz, ovom sportskom iskustvu pridodan je i obrazovni dio. Na finalima natjecanja, koja su u nedjelju održana u velebnoj krakovskoj Areni, sportaši sa Sjevera dobili su priliku još jednom stisnuti ruku sportskim protivnicima i družiti se s kolegama s brojnih europskih sveučilišta, čime je ova priča dobila puni smisao.

?>