Izložbe

Muzej Suvremene Umjetnosti u Zagrebu ovaj mjesec slavi umjetnička stvaralaštva koja su nastala zadnjih šest desetljeća. Zagreb film je jedan od vodećih producenata animiranih filmova u Europi. U zadnjih šest desetljeća proizveli su više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova.

Izvor fotgrafije: MSU

Povijest Zagreb filma – kuća animiranog filma

Institucija je osnovana 1952. godine, a prvi pokušaji animiranih filmova pojavili su se već 1920-ih godina. Vodstvo Zagreb filma 1956. godine osnovalo je prvi Studio za crtane filmove. Profesionalni pristup omogućio je umjetnicima i stvarateljima ogroman rast i uspon u nadolazećim godinama.

Studio crtanih filmova okupio je razne umjetnike diljem svijeta, ne samo na području bivše Jugoslavije. Prvi veliki uspjeh odvio se na Film festivalu u Veneciji 1959. godine gdje je osvojena nagrada za film Samac, Vatroslava Mimice.

Zagrebačka škola crtanog filma bila je prepoznata globalno. Osvojeno je više od 500 nagrada. Među najvećim postignućima mora se spomenuti i nagrada Američke filmske akademije, prva nagrada koja je bila dodijeljena izvan SAD-a pripala je upravo Zagreb filmu. Oscar za najbolji animirani film dodijeljen je 1962. godine Dušanu Vukotiću i njegovom filmu Surogat.

Izvor: itgirl

Nakon osvojene nagrade, slijede još tri nominacije za Oscara: 1964. za film Igra, autora Dušana Vukotića, 1973. za Tup-tup Nedeljka Dragića te 1980. za film Lutka snova u režiji Boba Godfreya i Zlatka Grgića.

Zahvaljujući kreativnosti i originalnosti, Zagreb film osvojio je cijeli svijet svojim filmovima. Serijali Profesor Baltazar, Inspektor maska, Maxi Cat i Mali leteći medvjedi nastavak su zlatnog niza autorskih ostvarenja koja su nastala u produkciji Zagreb filma.

Izvor: Culturanet.hr

Mjesec listopad predstavlja nevjerojatan fenomen i slavu Zagreb filma

Ova izložba predstavlja sva postignuća koja su ostvarena u zadnjih šest desetljeća i iznime radove autora Zagrebačke škole. Izdvojeno je više od 200 animiranih filmova i filmska produkcija u kojoj možete uživati. Osim samih filmova, izložba prikazuje i njihov nastanak. U dvorani se mogu pronaći i pribori te kutak za crtanje, snimanje, privatne zbirke crteža i skica te arhiva nagrada i događaja.

Izvor: Isabell Janjanin

Kako bi upotpunili atmosferu prošlosti, koriste se stari televizori na kojima se prikazuju filmovi. Svaki televizor sadrži par slušalica kako bi posjetioci mogli u potpunosti uživati u filmu. Doživljaj Studia je upotpunjen interaktivnim sadržajima i popratnim programom. Autori izložbe su Simon Bogojević Narath, Vesna Meštrić i Snježana Pintarić.

Muzej je otvoren svakog dana do 18 sati. Obavezno je nošenje maske i poštivanje razmaka. Uz kupljenu obiteljsku ulaznicu imate pravo na odabrani dar – edukativnu mapu ili knjižicu Detektivi baštine koja uključuje tlocrt izložbe s upisanim zadatcima za djecu. Cijene ulaznica za studente već su od 20 kuna, a po promo cijeni od 30 kuna možete pogledati 3 aktualne izložbe.

?>