SPORT

Početkom sedamdesetih godina u Jugoslaviji, ali i cijeloj Europi, bilo je nemoguće spomenuti Bjelovar, a da pritom sugovorniku misli nisu odlutale na rukomet. Naravno takve reakcije nisu bile čudne jer u tim trenutcima rukometaši ORK “Partizan” pronosili su ime i slavu svoga grada diljem Europe i bili njegov najpoznatiji i najpriznatiji “proizvod”. Rukometna euforija trajala je dvadeset i dvije godine sve dok Partizan po prvi puta nije napustio prvoligaško društvo. Iako danas rukomet nije na istoj razini ljubav Bjelovarčana prema ovom sportu traje i dalje.

Iz jedne rukometne obitelji dolazi naš glavni lik ove priče – Tijana Teklić. Tijana je 21-godišnja fitness trenerica kojoj je sport od malih nogu svakodnevno prisutan u životu. Svoju sportsku avanturu započela je s nepunih šest godina kada se upisala u Rukometnu školu djevojčica Bjelovar. Od tada pa sve do danas sport je neizostavna stavka njezinog života.

Nakon dugogodišnje rukometne karijere, Tijana je dvoranu zamijenila teretanom te od hobija napravila posao. Kakav je to bio sportski put, rekla nam je Tijana.

Kako se rodila ljubav tvoja prema rukometu i kada su krenuli tvoji prvi rukometni koraci?

Moja ljubav prema rukometu se rodila kada sam vidjela golmana Šolu sa ludim bojama na glavi i tu sam rekla da želim igrati rukomet i biti golmanica, no ubrzo se ispostavilo da bolje igram nego što branim. Upisala sam se na rukomet 2006. godine, dakle kada sam imala svega 5 godina.

Od početka pa do kraja tvoje rukometne karijere, u kojim si sve klubovima trenirala?

Trenirala sam u dva bjelovarska kluba, od 5 godine pa sve do 7. razreda osnovne škole u RŠD-u, rukometnoj školi Bjelovar i onda od 7. razreda osnovne do kraja srednje škole ŽRK-u Bjelovar, ženskom rukometnom klubu.

S obzirom da si stvarno dugo trenirala vjerujem da si puno toga prošla u svom rukometnom putovanju, no postoji li nešto što ti je posebno ostalo u sjećanju?

Cijelo rukometno putovanje je za mene bilo jako lijepo sjećanje, no najljepša sjećanja su svakako bila na turnirima, spavanje po školama u vrećama, pripreme i dizanja na trčanje u 6h ujutro, spavanje u šatorima.. sve su to stvari koje su bile dosta naporne ali su mi ostavile nezaboravna sjećanja puna smijeha i emocija.

Zašto si nakon završetka srednje škole prestala trenirati rukomet?

Prestala sam igrati rukomet iz razloga što je bilo dosta nesuglasica u klubu, a i nisam se više vidjela u tome kao dok sam bila mlađa. Uputila sam se prema fitnessu i tu ću nadam se i ostati.

Kada si se upoznala s teretanom i kako se rodila ta ljubav prema fitnessu?

Išla sam u teretanu i kada sam igrala rukomet iako mi tada teretana nije bila najdraža, no nedugo nakon treniranja i završeka škole zaposlila sam se u tererani Fitness for life. Kada sam počela trenirati u teretani, shvatila sam da mi više to odgovara nego trčanje po terenu, a i upoznala sam sadašnjeg dečka u teretani pa mi je to dodatno bilo zeleno svijetlo te se tako rodila i ljubav prema fitnessu.

Kada si odlučila završiti za fitness trenericu?

Za fitness trenericu sam završila 2020. godine na Magistri u Zagrebu. Imam cetrifikat za instruktoricu sporta i fitness trenericu u Hrvatskoj i van Hrvatske.

Nakon što si duži niz godina provela i u jednom i u drugom svijetu, što sada biraš – rukomet ili teretanu?

Moj odgovor je definitivno teretana. Jedan od razloga je taj što si zapravo sve  mogu prilagoditi, imam sada više znanja i vidim rezultate kakve sam oduvijek željela.

S obzirom na sve to, možeš li izdvojiti prednosti posla fitness trenerice?

Prednost posla fitness trenerice je ta da mogu upoznati jako puno ljudi diljem Hrvatske, mogu napredovati u svome poslu, mogu si sve posložiti, mogu pomoći ljudima da izgube neželjene kilograme, dovedu se u formu i da budu zadovoljni sobom. Taj posao me jednostavno čini sretnom.

I za kraj – savjet za djevojke koje također žele postići rezultate?

Curke, budite strpljive. Ni jedan rezultat nije došao preko noći, radite na sebi, jedite kvalitetno, trenirajte i vjerujte u sebe. Rezultati će doći. Konstantnost je ključ uspjeha.

Tijanu možete pronaći u „Fitness for life“ centru u Bjelovaru, koji osim iskusnih trenera, nudi usluge masaže, limfne drenaže, ultrazvuka, savjeta fizioterapeuta te nutricioniste.

 

Fotografije: Tijana Teklić/privatna arhiva

?>