Predstavljamo studente

Još jedna online obrana završnoga rada održana je 26. svibnja u Koprivnici. Tema se bavi problemima i statusu medija u romskoj manjini te unaprjeđenju njihovog položaja. Student s Odjela komunikologije, medija i novinarstva, Orhan Memedi, također jest prvi pripadnik romske nacionalne manjine koji je završio preddiplomski studij na Sveučilištu Sjever.

Članovi komisije na online obrani završnog rada bili su mentor doc. dr. sc. Željko Krušelj, predsjednica komisije dr. sc. Lidija Dujić te dr. sc. Krešimir Lacković.

Orhan je najprije prisutne upoznao s poviješću i položajem romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Čak 60% njih ne govori romskim jezikom te govori o unaprjeđenju općeg položaja romske nacionalne manjine. Čak se i međusobno ne razumiju, a svaka zajednica se razlikuju jedna od druge. Prvi romski časopis bio je osnovan 1994. godine, a ugašen već nakon 2 godine. Prvi portal romske nacionalne manjine otvara se tek 2008. godine dok ih je trenutno 5 aktivnih. Prvi portal za Romkinje jest Romini.net. S istim portalom napravio je intervju putem kojeg je potvrdio kako ovaj, ali i ostali takvi portali imaju problema s financiranjem. Za potrebe istraživanja, Memedi je proveo dane na terenu ispitivajući zajednice o aktivnosti na portalima, njihovoj zainteresiranosti za vijest koje se tiču romske nacionalne manjine.

Orhanovo istraživanje dovelo je do zaključka kako ne postoji kontinuirani razvoj romskih medija te da su slabo vidljivi u medijskom prostoru. Pripadnici manjine često su stavljeni skupa u jedan koš te je teško samo pojedincima proširiti sliku o sebi i njima. Ukazuje na općenitu diskriminaciju svoje manjine, ali novinarstvo, obrazovanje, uključivanje u društvo, vidi kao put kojim bi se moglo poraditi na položaju u Hrvatskoj.

?>