Hrana

Međunarodni dan celijakije, 16. svibnja, ove je godine obilježen i na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica. U sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju održano je gostujuće predavanje relevantnih ljudi iz struke.

Uvodnu riječ predavanja o problemu celijaklije dao je v. d. pročelnika Odjela za prehrambenu tehnologiju doc. dr. sc. Bojan Šarkanj. Više o celijakliji i nutricionizmu govorila je doc. dr. sc. Natalija Uršulin Trstenjak, predavačica na Sveučilištu Sjever koja se “bavi” namirnicama, nutricionizmom, hranom i zdravljem tridesetak godina. Upoznala nas je sa samim problemom celijakije, a i približila pojam nutricionizma.

Voditelj Odjela za dijetetiku i prehranu Opće bolnice Varaždin, mag. nutr. Dean Šalamon, pojasnio je što sve treba znati kod pripreme pravilne prehrane u bolnicama i samoj organizaciji prehrane te kako je prilagoditi specifičnim potrebama bolesnika, među ostalim i oboljelima od celijakije. Također pojasnio je razliku između celijakije i alergije na pšenicu, kod alergije na pšenicu se mora izbaciti samo pšenica, a celijakija ima čitav dijapazon proizvoda koji pacijent ne smije jesti.

Također, predsjednica Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske Marija Goričanec, govorila je o radu Udruge s ciljem podizanja svijesti o celijakiji te o pomoći i podršci oboljelima kroz edukacije – radionice na kojima članove  uče pripremati jela bez glutena uz odabir sigurnih namirnica. Dr. Igor Šegović, specijalist pedijatar, subspecijalist dječje gastroenterologije, hepatologije i prehrane govorio je o celijakiji, kroničnoj autoimunoj bolesti, o bolestima povezanim s celijakijom te o postupku koji se provodi kod sumnje na celijakiju do postavljanja konačne dijagnoze. Istaknuo je kako bi celijakiju naveo kao stanje, a ne bolest. Nakon predavanja predstavljeni su i neki proizvodi bez glutena te upriličena degustacija bezglutenskih delicija.


foto: Ivona Rož

?>