KULTURA

Galerijski postav često se mijenja da bi upozorio na nove kulturne trendove da bi nam otvorio povijesne vidike, ali i da bi privukao posjetitelje. Kad se to dogodi, a konzumenata kulturnih sadržaja, osim na svečanom otvaranju, ipak nema, postavlja se temeljno pitanje: je li problem u temi ili u kulturi? Ili u nečem trećem?

Čini se da je kultura opet pala u posljednji plan. Naime, na ulazu u Galeriju Koprivnica na središnjem Zrinskom trgu obješen je plakat: ‘Novo u Galeriji’. Stojim ispred, a od više desetaka prolaznika nitko nije ni pogledao prema zgradi. Kasnije od starijih Koprivničanaca saznajem da je plakat s pridjevom „nova“ uobičajen za svaku izložbu, tako da je spoznati koja je u tom trenutku doista nova. Možda tema nije bliska promatračima? S obzirom na mojih niz pitanja i dilema, ušla sam i provjerila o čemu se radi. Na gornjem katu koprivničke galerije, gdje možemo vidjeti najavljene Avare i Slavene, nema nikoga. Usput sam, sasvim slučajno, u tom kružnom toku krenula s pogrešne strane. Pa tako, umjesto da saznam tko su zapravo spomenuta plemena i kako su se u povijesnim vihorima našla na našim prostorima, našla sam se ispred glinenih posuda i konjske glave. Dakle, barem sam uočila kako su spremali namirnice, što su jeli i kako su se kretali. Nisam imala prilike nikoga priupitati o puno toga što mi je ostalo nejasno.

Zbog te zbunjujuće situacije, vratila sam se do ulaza kako bih provjerila jesam li možda ušla prije službenog otvorenja. Pogled na veliki plakat otklanja svaku dilemu: izložba je otvorena 28. veljače i da traje do 22. ožujka. Tek sam tada shvatila o čemu je riječ – koronavirus! Izložba je imala ogromni peh što je otvorena kad je taj zlokobni virus postajao globalna svjetska prijetnja, a završava kad osim pandemije niti ne postoji neka iole relevantna društvena tema. Građani Koprivnice, Hrvatske, Europe i cijelog planeta Zemlje u svo slobodno vrijeme okupiraju trgovine, a bilo kakva razmišljanja o kulturi postaju preveliki luksuz i traćenje vremena. Dok se kupci laktare ne bi li ugrabili posljednji toalet papir, svinjski kotlet i brašno, kultura, neovisno o svojoj vrijednosti i atraktivnosti, ne može biti u njihovom vidokrugu. 

Ukratko, kulturne su ustanove definitivno izgubile neravnopravnu bitku s koronom. Taj virus je konzumente kulture preselio u karantenu i samoizolaciju. Zato razmišljam: hoće li se situacija popraviti? Na trenutak me spopada napadaj optimizma i čini mi se kako će nakon okončanja pandemije, preživimo li, zainteresiranost za kulturu ipak rasti. Masovno zatvaranje svih segmenata javnog i društvenog života mora dovesti do toga da se mnogi zažele zabavnijih sadržaja, čak i ozbiljne kulture. 

Zato sam kroz cijeli galerijski postav preletjela u dvadesetak minuta. Uz glinene posude i nakit zaboravila sam nakratko na maske za lice i bezbrojne probleme koje nam je virus donio. Rastužila me, ipak, spoznaja da je galerija sablasno prazna i da to tako do daljnjega naprosto mora biti. Zato osjećam i potrebu da ukratko objašnjavam ono što sam uspjela vidjeti prije nego što su i moje misli odlutale u pravcu korone.

Prvi ciklus izložbe ‘Avari i Slaveni’ dio je velikog međunarodnog projekta. U Koprivnici su predstavljeni uporabni predmeti koji su se koristili između sredine 6. i 9. stoljeća. Ta je izložba premijerno otvorena u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a svi su predmeti pronađeni na današnjem prostoru Slovačke i Hrvatske. Koprivnica, poznata upravo po kvalitetnom muzejskom i galerijskom prostoru, jedan je od rijetkih gradova u koje su dopremljeni ti vrijedni povijesni eksponati.  

Za vrijeme Noći muzeja, tog već tradicionalnog besplatnog i dobro posjećenog dana za kulturu, činilo se kao da je cijela Koprivnica prošetala galerijom, a sada su tu samo rijetki izuzeci. Ponosna sam što sam se i  ja našla u to krivo vrijeme na krivom mjestu. Ne optužujem, međutim, one kojima je u međuvremenu riječ kultura isparila iz vidokruga. Nakon svake zime dolazi proljeće pa će tako i dobra stara kultura dočekati neki svoj sunčani dan. I život u ozračju korone svoj ima rok trajanja. 

foto (naslovna): sjever.hr

ostalo: Ana Markuš

?>