Uncategorized

Mag Roman Rauch, direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu pri Veleposlanstvu Republike Austrije u Hrvatskoj dodijelio je 21.svibnja zamjeniku gradonačelnice Mišelu Jakšiću nagradu Energy Globe Award za program Novo lice Koprivnice.

Energy Globe Award najprestižnija je svjetska nagrada za projekte zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i održivog razvoja koja se dodjeljuje od 1999. godine na poticaj austrijskog stručnjaka za energetsku učinkovitost Wolfganga Newmanna. Ove godine za nagradu se natjecalo više od 1500 projekata u 177 zemalja. Svi pobjednički projekti biti će objavljeni na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, a tada će biti objavljeni i ukupni pobjednici u pet kategorija Voda, Zemlja, Zrak, Vatra i Mladi. Dodjeljujući nagradu, mag Rauch je pohvalio Koprivnicu za izuzetne rezultate koje već godinama postiže u svim područjima održivog razvoja, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. „ Niti u Austriji se ovakav primjer uspješnosti ne može naći među gradovima usporedive veličine“, zaključio je mag Rauch.

Drugi dio svečanosti odnosio se na potpisivanje ugovora između APOS Koprivnica, Građevinskog fakulteta i poduzeća Beton Lučko o donaciji predgotovih fasadnih ploča ECO SANDWICH za prvu obiteljsku višestambenu kuću koja će biti sagrađena u Zelenom kvartu Lenišće Istok. Materijal ECO SANDWICH rezultat je uspješno provedenog europskog projekta, a Gradu Koprivnici, koji je projekt podržao, omogućeno je prvo korištenje ovog inovativnog materijala. Donacija je vrijedna više od 400.000 kuna, a prednosti novog materijala u svojoj je prezentaciji prikazao prof Ljubomir Miščević.

„ Koprivnica je uvijek prva, pa naravno da ćemo ovdje prvi put upotrijebiti ovaj izvrsni novi materijal!“ istaknuo je prof Miščević. „Nigdje u Hrvatskoj, a koliko znam niti u Austriji, koja je vodeća po broju pasivnih kuća, nema zgrada društveno poticane stanogradnje izgrađenih u pasivnom konceptu.“, zaključio je.

Zahvaljujući na nagradi, zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić istaknuo je pogodnosti koje Grad Koprivnica nudi investitorima koji ulažu u energetski učinkovitu gradnju. „ To činimo na štetu gradske blagajne, ali želimo da naši građani imaju najpovoljnije uvjete za gradnju i da im pomognemo prevladati prepreke kako bi stanovali u ekološki i financijski najprihvatljivijim stanovima.“, istaknuo je Jakšić.

Prezentaciju Novog lica Koprivnice održala je Jasna Golubić , pročelnica Upravnog odjela za izgradnju grada i upravljanje nekretninama. Ugovor za ugradnju ECO SANDWICH-a  predstavila je Jasna Markušić, direktorica APOS Koprivnica. Moderator događanja bila je Helena Hećimović.

?>