Gospodarstvo

I u zemlji nezaposlenih postoji popis najgorih poslova, prema kojem su novinari izbili na prvo mjesto, iza sebe ostavivši vojnike i drvosječe.

Hrvatska se i dalje bori s ogromnom nezaposlenosti. Više od 300 000 nezaposlenih, u odnosu na 7000 radnih mjesta koja se trenutno nude, magle nam pogled prema „svjetlu na kraju tunela”. I dok svakodnevno razmišljamo kako se zaposliti i u skorije vrijeme početi se brinuti za svoju egzistenciju, čini nam se da vidimo sretnije ljude oko sebe. Neki od njih sretniji su samo zato što se posao koji rade slobodno može nazvati najgorim poslom na svijetu.

Među prvim poslovima na popisu najgorih u Hrvatskoj, ali i u svijetu, smjestio se posao novinara – točnije novinara u tiskanim medijima. To je i razumljivo ako se obistine predviđanja da će do 2020. godine tisak nestati i biti zamijenjen internetskim izdanjima. Ali nije internet jedini problem novinara tiskanih medija. Novinarstvo je u kategoriji visokostresnog posla, i to ne samo zbog niske plaće, već i zbog kratkih rokova. Ovaj posao zahtijeva da se radi u svim uvjetima. Usprkos tome, novinarstvo nije umiruća umjetnost niti je izvještavanje struka bez perspektive. Novinari se jednostavno moraju prilagoditi novim uvjetima rada, novim tehnologijama i novim vrstama publike.

I dok novinarska branša traži način kako se prilagoditi i opstati, pa se u skorije vrijeme maknuti s popisa najgorih poslova – ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu – neki o tome samo mogu sanjati. Na popisu najgorih poslova koji se rade u Hrvatskoj su drvosječe, vojnici, glumci, mljekari, poštari, očitavači brojila, krovopokrivači, platformaši i stjuardese.

Iako ova zanimanja donose plaću višu od hrvatskog prosjeka, pa se opasnosti i rizici kompenziraju nešto boljim životnim standardom, na svijetu postoji i popis poslova o kojima ne bismo razmišljali bez obzira na materijalnu korist. Hrvatskoj su to nepoznati poslovi koji su u nekim dijelovima svijeta sasvim „normalni“.

Osoba koja miriše pazuhe, čistač mjesta zločina, trener krokodila, ispitanik na ubode komaraca, kušač hrane za životinje, ronilac u kanalizaciji, promatračica rasta trave, skupljač kitovih slina – samo su neki od poslova zbog kojih nam se trenutno ili neko buduće radno mjesto prestaju činiti najdosadnijim ili najgorim na svijetu.

?>