Znanost i obrazovanje

HRT-ova novinarka, Marijana Kranjec je danas u Gimnaziji Bjelovar vodila predavanje „Televizija i mladi“. Na predavanju su sudjelovali učenici raznih razreda gimnazije. Ovo predavanje održano je u sklopu obilježavanja 5. Dana medijske pismenosti koje se obilježava diljem Hrvatske u razdoblju od 2. do 8. svibnja 2022. godine. 

Marijana Kranjec, učenicima je tijekom gostovanja govorila o svojem novinarskom iskustvu i poslu s kojim se bavi već 30 godina. Pričala je s učenicima o prednostima i manama televizije, a naposljetku je prikazala jednu od reportaža koju je snimila i opisala kako je izgledao postupak izrade te reportaže.

Tijekom predavanja učenici su saznali brojne informacije, statističke podatke o televiziji, te općenito kako televizija i televizijski poslovi izgledaju. Na samome kraju gošća je istaknula kako je vrlo bitno učiti djecu i mlade vještinama medijske pismenosti jer je to i najbolji način zaštite od raznih štetnih i lažnih medijskih sadržaja, dezinformacija i propagande koju možemo pronaći na svim medijima pa tako i na televiziji.

U sklopu Dana medijske pismenosti u Gimnaziji Bjelovar, kroz sljedeća dva dana učenici će moći sudjelovati na još tri predavanja: kako zarađivati od društvenih mreža, lažne vijesti i copywright/copywrong.

 

Fotografija: Sabina Ivanušić

?>