DRUŠTVO

U Novom Vinodolskom započela je Glagoljska akademija čiji su polaznici učenici OŠ Ivana Mažuranića. Naime, akademski slikar s mnogobrojnim izložbama u svijetu i profesor na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, Toni Franović, rado se odazvao pozivu Novljana.

Pod vodstvom profesora Tonija Franovića mladi Novljani će moći naučiti tehniku izrade papira, tzv. dubokog i visokog tiska, upijati tehnike grafike, nakon čega će se moći koncentrirati na glagoljicu.

Glagoljska akademija u Novom Vinodolskom realizirala se nakon nedavne kupnje stroja za duboki tisak, što je ostvareno uz pomoć Ministarstva kulture i Primorsko-goranske županije. Poznato je da je upravo u tom gradu davne 1288. godine donesen glasoviti Vinodolski zakon koji je napisan kurzivnom glagoljicom na 16 pergamentih listova čiji se prijepis čuva u Narodnom muzeju.

Ravnateljica novljanske Narodne čitaonice i knjižnice Barbara Kalanj Butković ističe kako će Glagoljska akademija u Novom Vinodolskom biti okupljalište mladih i učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske, i to u dijelu školske godine kada su aktivne Škole u prirodi.

 

?>