SPORT

Ovih dana postavlja se glavno pitanje: Gdje gledati utakmice Hrvatske reprezentacije prilikom trajanja Svjetskog prvenstva u nogometu?

Zovi čovika

Za moju prijateljicu Anu i mene, odgovor je vrlo jasan – najuzavrelija atmosfera uvijek je u kafićima. Međutim, s obzirom na to da nismo iz Koprivnice, odlučile smo se za pomoć obratiti našim prijateljima-lokalcima.
“Dečki, pomozite Ani i meni otkriti koji su kafići najpopunjeniji i najrazvikaniji za odgledati dobar nogomet i popiti koje pivo!?” priupitale smo.
Iako nismo očekivale brz i detaljan odgovor, stigao je u svega par minuta.
“Doslovno u bilo koji kafić.” bila je prva reakcija, a zatim je uslijedila i pomnija analiza.
“Htel sam reć’ da fakat možete otić’ u gotovo bilo koji kafić i pratit’ tekmu, ali postoje, generalno, dvije vrste okruženja koja možete odabrati”, entuzijastično je započeo razgovor naš dragi prijatelj Toni, a zatim nastavio:
“Ako vam je do “prosječno-profinjene” ekipe onda su vam tu Kavanica, Art, Orro, Vintage i Kaktus.”
“Okej, ovo zvuči odlično, ali bilo bi dobro kada bi mogle popratiti atmosferu s više lokacija pa hajde nam preporuči neki lokal di je ono, pravo nabrijana publika”, nestrpljivo smo prekinuli Tonijev tok misli, a on je spremno uzvratio:
“Testosteronom nabijena ekipa vas čeka u 048! U njemu se uvijek stvori prava navijačka atmosfera.”
“Hvala na korisnim savjetima, javimo ti kako je prošlo, a ti dobro navijaj!” uzbuđeno i s puno zahvalnosti, pozdravile smo se s Tonijem i krenule u strateško planiranje.

Srce Vatreno

Prije samog polaska za Koprivnicu, zaustavio me najvatreniji navijač našeg kućanstva i rekao da provirim kroz vrata kako bih se divila njegovoj dekoraciji za što bolji početak Hrvatske na ovom Svjetskom prvenstvu.
“Dođi, gledaj i upijaj navijački naboj” kratko je prozborio tata.


“Ajmeee … ovo je k’o Cirkus Colorado nakičeno! Fantastično!” u nevjerici sam promatrala svaki čošak dnevnog boravka i dala “petaka” tati za trud.
“A, si vid’la? Šta ti je srce Vatreno! Pa s ovakvom podrškom sigurno se iz Katara vraćamo s medaljom oko vrata!” ushićeno je uzviknuo i pozdravio me na izlazu iz kuće.

‘Pooojaaačaj taj zvuk’

Nakon odličnog starta na pragu kuće, zaputila sam se prema Koprivnici. Kiša je lijevala “kao iz kabla”, no kako bi opjevao Mladen iz TBF-a: “Ništa mi neće ovi dan pokvarit, nikakvi crnjaci ni ružne stvari..”
I tako uz ritam dobre glazbe nastavljam svoje putešestvije.


Gdje god pogledam i s lijeve i s desne, ulice su puste i kako bih to ja po mom pravom bjelovarskom rekla “niđe žive duše”. Odjednom, na radiju glasno čujem:
“Pooojaaačaj taj zvuk”, a ono iz petnih žila krene pjesma Zaprešić boysa – Igraj moja Hrvatska. A ja, ni pet ni šest nego odvrnem zvuk još jače i zapjevam njihove najpoznatije stihove:
“Igraj moja Hrvatska,
Kad te vidim ja
Srce mi gori,
Srce mi goriii …”

Hrvatska – Maroko i testosteronom nabijena ekipa

Nakon “solo nabrijavanja” u autu uz najpoznatije navijačke pjesme, palim žmigavac desno i stižem na odredište. Tamo me raširenih ruku i obučena u kockice dočekala moja Ana koja čeka “k’o zapeta puška” na moj znak za polazak prema centru grada i prvom kafiću.

“Šta kažeš ti Ano moja? Gdje će nam biti vatreno krštenje?” u polusmijehu sam ju priupitala, razmišljajući gdje je najpametnije otići pogledati prvu utakmicu Hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

“Kao što je Toni rekao, tamo gdje je testosteronom nabijena ekipa!” bez oklijevanja je odgovorila te smo brže-bolje krenule prema Caffee baru “048”. Tamo nas je dočekao vrlo ljubazan konobar i odmah bez puno pitanja, donio na stol dva hladna piva. Ispijajući tako prve gutljaje, oči su nam kružile po kafiću nebili škicnule raspoloženje navijača ili pokojeg zgodnog momka.

Atmosfera je tijekom cijele utakmice bila uzavrela, s puno navijanja, puno glasnog uzvikivanja trenerskih taktika, ali i nevjerojatno velikih srca koja su navijala samo za Hrvatsku. U svakom kutku se moglo čuti kucanje piva o pivo, smijeh i dobro raspoloženje. Međutim, ono što je nama privuklo pažnju, bila je skupina momaka koji su s velikim entuzijazmom i osebujnim navijačkim karakterom upotpunili cijelu ovu priču.

Oni ne samo da su bili veseli i žustri u komentiranju dobro odigranih akcija, već su nam s oduševljenjem pozirali ispred kamera kako bi imale uspomenu na najbolju atmosferu. Osim što su pozirali za nas, pokazali su nam kako izgleda kada se za svoju domovinu navija svim srcem. Pjesma se počela oriti, a mi smo se polako uputile i prema ostalim obližnjim kafićima.

Iako se ništa ne može usporediti s dozom navijačkog ludila u Caffe baru “048”, nisu niti drugi lokali puno zaostajali. Štoviše, nagledale smo se kreativnih dekoracija, susretljivih navijača i ono najvažnije – nikad’ većih platna koja su svakom gostu pružila nevjerojatno gledalačko iskustvo.

‘Igraj moja Hrvatska’

Vjerujemo kako nam ovo nije zadnji posjet Koprivničkim kafićima za ovog Svjetskog prvenstva, a do tada želimo svu sreću našim Vatrenima!

 

Fotografije: Morena Martinović

?>