KULTURA

Osim Europskog prvenstva u rukometu, 23. Zimskih olimpijskih igara i Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvati diljem zemlje i ove će godine uživati u Noći muzeja, 13. po redu.

Već tradicionalno manifestacija započinje zadnjeg petka u mjesecu, 26. siječnja, a besplatan ulaz u muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove biti će besplatan od 18 sati do jedan iza ponoći. U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport.

Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanju postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike.

Važardinski Muzej hrvatskog vatrogastva je u sklopu Noći muzeja 2018. odlučio organizirati izložbu „Vatrogasci i sport“, gdje kroz predmete, pehare, medalje i fotografije namjeravaju pokazati značajan segment rada hrvatskog vatrogastva. Uz to, vatrogasci su za posjetitelje pripremili natjecateljsku vatrogasnu vježbu koju će izvesti dobrovoljni i profesionalni varaždinski vatrogasci.

Također, na manifestaciji će se održati likovna radionica te radionica vezivanja čvorova. Posjetitelji će imati priliku razgledati vatrogasna vozila i opremu Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu i Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina. A za sladak završetak večeri i stvaranje uspomena u prostorijama muzeja posjetitelji mogu svratiti do suvenirnice, ali i sudjelovati u nagradnoj igri.

RASPORED DOGAĐANJA:

18:00-23:00 – Izložba stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva

18:00 – 21:00 – Likovna radionica za djecu

18:00- 23:00 – Što rade vatrogasci / Druženje

19:00 – Otvorenje izložbe Vatrogasci i sport

19:30 – Prezentacija vatrogasnih natjecateljskih vježbi

 

?>