Književnost

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja. U sklopu toga u Hrvatskoj se obilježava i Noć knjige u kojoj sudjeluju brojne knjižnice diljem Hrvatske.

Ovaj datum izabran je simbolički jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo. Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

 

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica

Program je otvoren pričaonicom za djecu predškolske dobi gdje se mogla poslušati priča „Petra i njezin čudni medvjedić Krešo“. Nakon toga uslijedila je pričaonica za odrasle. Mudre priče iz različitih krajeva svijeta koje govore o ljubavi, miru, nenasilju i istini ispričale su Rajna i Tina Gatalica.

13992312985_8149681550_b

Za mene je svaka priča mali lijek ili ekstrakt. Mudre priče kriju u sebi ključeve i kada ih pročitamo njihova poruka dođe da nas, ako su naša vrata otvorena. Mi primamo tu poruku i ona se rascvjeta u nama. Otuda moja ljubav prema pričama. No, možda i ljubav dolazi i otuda što radim u knjižnici pa sam oduvijek puno čitala, rekla nam je Gatalica, nadodavši kako je zadovoljna odazivom i predivnom energijom ove večeri.

 

Kraj večeri bio je rezerviran za upoznavanje Borisa Perića, prozaistu, esejistu i najpoznatijeg hrvatskog stručnjaka za vampirologiju. Predstavio je svoj roman o Filipu Latinoviću našeg doba, za kojeg je nadahnuće pronašao u Krležinom romanu.

Brojni posjetitelji koprivničke knjižnice mogli su uživati u ugodnoj atmosferi i pričama te tako obilježiti još jednu Noć knjige.

 

Knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner u Ludbregu

ludbreg2

Falačec neba, naziv je zbirke poezije koju je u knjižnici i čitaonici Mladen Kerstner u Ludbregu, predstavila Irena Perko. Pjesme razne tematike na kajkavskom narječju, čulo je dvadesetak zaljubljenika u poeziju. Nakon promocije zbirke, Perko nam je otkrila kako je pedesetak njenih pjesama i uglazbljeno. Kaže kako se motivira svakodnevnim životom: Tema naprosto ispliva na površinu. Najlakše se izražava na kajkavštini koju smatra velikom vrijednosti te ističe važnost njezina očuvanja. Događaj je sviranjem flaute upotpunila Marta Mihin.

 

Noć knjige u Caffe baru Gardens u Varaždinu

Ove godine Varaždin je obilježio Noć knjige u Caffe baru Gardens. Svojom prozom i poezijom večer su nam uljepšali Robertino Bartolec, Predrag Daraboš, Dražen Dragović, Ines Hrain-Ludošan, Miroslav Klemm, Jasminka Matoković, Dragutin Pakšec, Denis Peričić, Tomislav Ribić, Jelena Ribić.

varazdin2 

Željeli smo na jednom mjestu predstaviti bogatu i izuzetno jaku varaždinsku književnu scenu. Upravo zato su podjednako zastupljeni proza i poezija. Varaždinska književna scena nažalost je često zapostavljena u medijima pa mi je upravo zbog toga drago da ste vi danas tu. Jedan od kurioziteta ove večeri je i to da ćemo se prisjetiti jednog našeg prijatelja koji je nažalost preminuo prije 20 godina, vrlo talentiranog književnika Ivice Kličeka. Također željeli bismo istaknuti da će ovakve večeri postati  tradicionalne te da ćemo svake dvije godine dodijeliti nagradu najboljem književniku Varaždina, rekao je jedan od organizatora Robertino Bartolec.

 

Književne uratke Ivice Kličeka pročitala je Nera Meliš, članica Kazališnog studija mladih HNK Varaždin. Za glazbeni dio programa  bila je zadužena grupa “Double Stop”.

 

Koliko mladi čitaju?

Sam događaj potaknuo nas je na razmišljanje o tome kakve su uopće navike čitanja studenata u Koprivnici. Napravili smo kratku anketu te saznali odgovore na to pitanje. Dobiveni podaci kazuju da većina studenata čita i knjige koje ne uključuju samo literaturu za kolegije. Od žanrova najzastupljenija je fantastika, a slijede je ljubavni žanrovi i trileri. U prosjeku studenti pročitaju oko 5 do 10 knjiga godišnje, nevezanih za kolegije. S obzirom na današnji način života kada su knjige kod mladih zapostavljene, ovi rezultati su zadovoljavajući.

?>