Politika

U svrhu pisanja kolumne o Vladi, otvorila sam njihov plan za mandat 2016.-2020. godine. Naletjela sam na rečenicu „Sljedećih 12 mjeseci ključni su…“ pa mi je postalo jasno otkud ta uzrečica kriznom stožeru. Predsjednik države Zoran Milanović objavio je i datum parlamentarnih izbora pa ćemo tako glasati 5. srpnja. Uzmite kokice jer slijedi trailer posljednjih 4 godine Vlade HDZ-a.

Vlada Republike Hrvatske obavljat će izvršnu vlast u skladu s Ustavom i zakonom, s ciljem osiguranja razvoja Republike Hrvatske te na dobrobit svih njezinih građana. Vlada Republike Hrvatske u svom će se djelovanju i ostvarivanju dugoročnih programskih ciljeva, koji su detaljno izloženi u nastavku ovog dokumenta, voditi najvišim vrednotama ustavnog poretka iz članka 3. Ustava Republike Hrvatske kao temeljnog pravnog i političkog akta.” – stoji u planu trenutne Vlade.

Prošle godine, 9. ožujka, Gabrijela Žalac udarila je dijete automobilom u kojem je imala nevažeću vozačku dozvolu. Otkrilo se i da posjeduje Mercedes koji nije zapisan na imovinskoj kartici, a slučajno je vlasnik istoga bila tvrtka koje je pobijedila na njenom natječaju iz Ministarstva. Potpuno razumljivo jer živi na minimalcu pa nije imala novca da kupi vlastiti.

Bivša ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, dobila je ostavku ne samo zbog nekompetentnosti već i zbog izjava koje može izjaviti samo onaj koga nije briga za stanje u hrvatskim obiteljima. Telegram u jednome tekstu iznosi sedam stvari zbog kojih je trebala podnijeti ostavku, a ona koja stvarno upada u oči jest tvrdnja da bi se nasilje u obitelji trebalo riješavati u obitelji. Odlično demografska mjera, ako se želite riješiti ljudi.

Svima zvučno ime, Milan Kujundžić, bivši ministar zdravstva, dobio je “smaknuće” s pozicije nakon što je Telegram naišao na greške u imovinskoj kartici. Prozivao je novinare, tvrdio da mu netko smješta, ali nije objasnio zašto je uplaćivao toliki novac tvrtki svoga susjeda. Osim njega, tijekom protekle 4 godine, smijenjeni i zamijenjeni su idući ministri: Vlaho Orepić, Ante Šprlje, Slaven Dobrović, Ivan Kovačić, Pavo Barišić, Davor Ivo Stier, Martina Dalić, Lovro Kuščević, Goran Marić, Tomislav Tolušić. Mislim da možemo zaključiti da početna postava Vlade baš nije uspjela, a obećanja nisu ispunili. Usrećila nas nije još jedna Vlada, isti kažu da će biti bolje – vjerojatno lažu. Mnogo su ukrali, malo su dali. Dobri dusi novinarstva uplitali su se u biznise dok ovi tvrde da ne znaju gdje je novac. Vjerojatno kod Crkve koja je na natječajima za razvoj lokalne zajednice dobila sam 17, 5 od 20 milijuna kuna. Konzervativna desnica svojim istupima iznenađivala je građane koji iako razočarani, uporno biraju iste na vlast već gotovo 30 godina.

Bernardić je uvijek tu negdje, jak na riječima, ali najslabiji kad je u pitanju predsjednik države, Zoran Milanović. Za našega Zorana lije suze, upravo onoga koji odbija izaći na izbore. Nemojte biti Zoran, ali nemojte biti niti rektalni alpinist sadašnjega premijera– izjava koja će obilježiti ono malo što Bernardić nudi.

Jedino što nas može (ali ne smije iznenaditi) jest Domovinski pokret Miroslava Škore. Kako prenosi Večernji.hr, Škoro na izbore kreće s ujedinjenom desnicom, a na predsjedničkim izborima pridobio je zavidan broj glasača. Kao nezavisna kandidatkinja u Most dolazi i Marija Selak Raspudić, filozofkinja i predavačica koja je poznata nešto manjem krugu ljudi. Dotična, zajedno s mužem Ninom Raspudićem gostuje u emisiji Peti dan na HRT-u, a sada oboje ulaze u politiku.

Svakako vrijedi izaći na ove izbore pa makar poništiti listić iz bunta ili osvježiti glavu nakon edukativnih programa na TV-u.

?>