SPORT

Ljubitelje NFL-a, a posebno simpatizere prvaka New England Patriotsa početkom tjedna nije dočekala lijepa vijest. U ludom periodu free agencyja, kada svi očekuju nezamislivu razmjenu igrača ili još neki basnoslovan ugovor, Rob Gronkowski odlučio je zavrišti svoju karijeru te se povući iz aktivnog igranja američkog nogometa. Iako ovakav scenarij nije u potpunosti neočekivan, ipak su se poklonici footballa nadali kako će Gronk još jednom odgoditi odluku oko umirovljenja. No, legendarni tight end Patsa, putem svog Instagram profila odlučio je reći konačno zbogom te okončati uspješnu devetogodišnju karijeru.

Sa samo 29 godina i nepunim desetljećima aktivnim igranjem u profesionalnoj karijeri Gronkowski uspio je postići sve što jedan igrač može poželjeti te se prometnuti u najboljeg i najdominatnijeg TE lige. Ipak, učestale ozljede i tijelo koje je sve teže trpjelo udarce ostavile su traga nad nezaustavljivom silom na terenu. Slomljena podlaktica i prednji križni ligamenti u koljenu, puknuta loža, ozljeda leđa te nebrojeni potresi mozga samo su od nekih zdravstvenih tegoba s kojima se Gronk borio tijekom karijere. Sve je to izgleda došlo na naplatu, a upravo na njegovom primjeru možemo vidjeti svu brutalnost koju football može „ponuditi“ nekom igraču. Odlaskom u zasluženu mirovinu, momčad Patriotsa izgubila je nenadoknadivog igrača, a Tom Brady svoju omiljenu metu za koju je znao da će uhvatiti i ne tako savršenu loptu te isporučiti traženu jardažu.

ZZZ

Nestvarnom kombinacijom visine (1,85 metara) i težine (125 kilograma), brzine i skočnosti, „ljepljivih“ ruku, popularni Gronk bio je strah i trepet protivničkih obrana koje su ga teško mogla zaustaviti. No, da je bio izuzetno kompletan skill tight end mogli smo vidjeti u posljednje dvije sezone kada ga je Bill Belichick koristio i za velik broj blokiranja protivničke defenzivnih igrača. Osjetile su to mnoge defenzivne linije, a Gronk je za razliku od drugih igrača na toj poziciji odrađivao taj zadatak kao linijaš te time pokazao kako je timski igrač koji će se postaviti u službu momčadi. Kada su se lomile utakmice Gronk je bio jedan od najstaloženijih te najmirnijih igrača na terenu što je potvrdio i na nedavno završenom Super Bowlu LIII kada je uhvatio ključno dodavanje za kasniji touchdown koji je prelomio utakmicu na stranu New Englanda. No, iskazao se i u ukupno 16 utakmica doigravanja gdje je loptu hvatao 81 put za 1163 jarda i pri tome osvojio tri naslova prvaka. U zasluženu mirovinu otišao je s 521 hvatanjem za 7861 jardu i 79 touchdowna. Osim toga, postavio je i rekord za najviše uhvaćenih TD dodavanja za tight enda u cijeloj ligi s njih 18 te imao i četiri sezone kada je prelazio granicu od 1000 jardi.

Defenzivni koordinatori diljem lige zasigurno su osjetili veliko olakšanje vidjevši da više ne trebaju pripremati taktiku za Gronka koji je svojim potezima terorizirao obrambene linije. S druge strane, Patriotsima sada predstoji nimalo lak zadatak i do početka nove sezone moraju pronaći dostojnu zamjenu za Gronkowskog. Slobodnih igrača u ligi na poziciji tight enda koji bi zadovoljili ukuse uprave New Englanda i nema tako puno te je vrlo vjerojatno da će budućeg Gronka tražiti na draftu koji je na rasporedu za manje od mjesec dana. NFL tako ostaje bez istinske zvijezde koja je svojim potezima oduševljavala na terenu i izvan njih. Igrač kojeg niste htjeli sresti na protivničkoj strani igrališta, ali ste ga izvan njega htjeli u svojem društvu. Odigranim partijama s kojima je pisao povijest jednog TE osigurao si je ulazak u Kuću slavnih, a da pri tome ostvari ono što je rijetkima do sada uspjelo. Jim Brown i Gale Sayers su jedini igrači koji su uspjeli biti izabrani u Hall of Fame već u prvoj godini kada su za isti bili kvalificirani. Gotovo sigurno će im se pridružiti i Gronk te ući u besmrtnost za stilom, onako kako je igrao kroz svoju kratku, ali i bogatu karijeru.

?>