Zdravlje

Kiša koja pada već tjednima nas je gotovo natjerala da zaboravimo da su ljeto i sunce pred vratima. Nakon gotovo dva tjedna uzastopne kiše došlo je par sunčanih i toplih dana koji nas odmah tjeraju na razmišljanje o moru i plaži. Uživajući u toplini prvih sunčanih zraka nakon ove kiše zaboravljamo na štetnost UV zračenja. Donosimo nekoliko savjeta za nadolazeće pakleno ljeto.

Negativne strane preplanulog tena

Sve više ljudi, posebice djevojaka, uživa sunčati se i provoditi vrijeme vani kako bi ostvarili preplanuli ten, no važno je zapamtiti utjecaj ultraljubičastih (UV) zraka na našu kožu. Zrake koje dolaze od sunčeve svjetlosti mogu ozbiljno oštetiti naše zdravlje i zdravlje naše kože. Prevelika izloženost suncu, to jest UV zrakama, je jedna od najčešćih prirodnih faktora koji utječe na starenje kože.

Previše sunčanja i nezaštićenog boravka na otvorenom može uzrokovati različite zdravstvene probleme kože. Najčešći problem je kad koža „izgori“ na suncu, što može biti bolno i učiniti da koža pocrveni i počne ljuštiti se. No, dugotrajna izloženost suncu također može povećati rizik od dobivanja raka kože. Isto tako, uz veću izloženost UV zrakama možemo dobiti bore, tamne mrlje po koži, razne vrste hiperpigmentacije te će koža izgubiti elastičnost.

Kako se zaštititi od sunca

Srećom, postoje načini da se zaštitimo od štetnog djelovanja UV zraka. Uz opće poznate savjete da po najjačem suncu, to jest od 12 do 16 sati izbjegavamo boravak na otvorenom, možemo se zaštiti na još nekoliko načina:

  • Koristite kremu za sunčanje s visokom SPF faktorom (faktor zaštite od sunca) koja štiti i od UVA i UVB zraka, po mogućnosti s minimalnim SPF 30. Redovito nanosite kremu za sunčanje na izloženu kožu, osobito prije izlaska na sunce.
  • Nosite odjeću koja vas štiti od sunca. Birajte lagane i široke tkanine koje prekrivaju veći dio vašeg tijela. Također, nosite šešire sa širokim obodom i sunčane naočale koje blokiraju UV zrake.

Izvor slika: Pexels

?>