DRUŠTVO

Ministarstvo gospodarstva idućeg tjedna raspisuje natječaj za dodjelu regionalnih potpora za male, srednje i velike poduzetnike vrijedan 90 milijuna kuna, najavio je u četvrtak ministar Ivan Vrdoljak.

Ministar gospodarstva najavio je to na informativnoj radionici u Sisku o mogućnostima korištenja europskih fondova te regionalnih potpora u okviru koperativnog plana provedbe Industrijske strategije Hrvatske 2014.-2020., koju zajedno organiziraju Ministarstvo i Hrvatska gospodarska komora (HGK). Prema Vrdoljaku, implementacija Industrijske strategije, uz korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije, jedina je šansa naše industrije. U protivnom, prijeti nam industrijska propast.

Ministar smatra da treba donijeti i realizirati strateške dokumente. U tom bi se slučaju prema Industrijskoj strategiji do 2020. godine moglo zaposliti 80.000 ljudi u industriji, što bi svakoj politici, ovoj ili budućoj, trebao biti osnovni cilj. Vrdoljak je također istaknuo i kako se hrvatska tradicionalna industrija može održati jedino primjenom novih znanja, inovacija i kreativnosti, te da znanje treba iskoristiti za nove proizvode, povećanje proizvodnje, modernizaciju i praćenje svjetskih trendova.

Potpredsjednik HGK Josip Zaher i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izjavili su kako smatraju da je upravo Sisak, čija je industrija na koljenima, idealno mjesto za početak inplementacije strategije i spas postojećih radnih mjesta.

Ministar Vrdoljak je također morao odgovoriti i na pitanja o projektu istraživanja i eksploatacije domaće nafte i plina. Kazao kako se taj projekt mora nastaviti jer je to preduvjet energetske neovisnosti. Smatra kako samo domaćim energentima rafinerije nafte u Sisku i Rijeci, kutinska Petrokemija i drugi industrijski pogoni mogu biti konkurentni.

“Ako ćemo ovisiti u uvozu energenata, nikad nećemo moći biti konkurentni. Bez domaće nafte rafinerije sigurno neće moći raditi”, poručio je ministar.

?>